‘Downloaden houdt jongeren uit bios’

Bas Blokker

Nederlandse jongeren tussen de 14 en 29 jaar gaan minder vaak naar de bioscoop doordat ze films zien via illegale downloads op hun computer. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie. Deze leeftijdsgroep gaat het vaakst van alle naar de bioscoop, maar is ook degene die het meest illegaal downloadt via het internet.

Voorzitter Wilco Wolfers van de federatie zei dat gisteren tijdens het jaarlijkse symposium van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS) in Amsterdam. Volgens hem staat Nederland in absolute en relatieve aantallen internationaal aan de top als het gaat om illegaal downloaden. Het complete onderzoek wordt maandag gepresenteerd.

Het symposium ging over de film in het digitale tijdperk. Centrale vraag was was ‘wie gaat er aan de haal met digitaal?’ en het antwoord van de verschillende panelleden was eensgezind: de consument is de eerste die van de digitalisering zal profiteren.

Op het symposium, waar producenten, distributeurs, bioscoopeigenaren en internetkenners met elkaar in debat gingen, bleek dat vooral exploitanten en distributeurs zich moeilijk kunnen voorstellen hoe ze nog geld kunnen verdienen als de digitale verspreiding ervan een hoge vlucht neemt. Wolfers, ook directeur van distributiemaatschappij Warner bros., pleitte voor handhaving, voorlopig, van het vertrouwde economisch model: producent maakt film, distributeur koopt deel van de rechten en baat die uit via eerst de bioscoop, dan dvd en daarna andere media, zoals het internet.

Producente Petra Goedings van Phanta Vision stelde daar een Europees initiatief tegenover. In Spanje hebben de producenten zich verenigd in een project waarbij alle Spaanse films op internet komen. Tweehonderd staan sinds vorige maand al online, elk jaar komen daar 400 titels bij. Het gaat dan om oudere titels, die zo een langer leven krijgen. Soortgelijke initiatieven zijn er in Groot-Brittannië en Denemarken. Goedings wil het binnen drie jaar in Nederland van de grond krijgen.