Degradatie nabij voor tennissters Fed Cup

De Nederlandse tennissters staan in de Fed Cup op de rand van degradatie uit groep één van de Europees/Afrikaanse zone. Alleen winst op Estland kan dat vandaag nog voorkomen. „We hebben het laten liggen”, reageerde captain Manon Bollegraf gisteravond laat teleurgesteld.

In het Bulgaarse Plovdiv werd het team van Bollegraf gisteren met 3-0 door Zwitserland aan de kant gezet. Elise Tamaëla was niet opgewassen tegen de Zwitserse nummer 109 van de wereld, Emmanuelle Gagliardi: 3-6 en 4-6. Ook Michaëlla Krajicek, tijdig hersteld van een rugblessure, kwam te kort tegen toptwintigspeelster Patty Schnyder: 2-6 en 3-6.

Eerder in de week had Nederland met 2-1 gewonnen van Roemenië en met 1-2 verloren van Denemarken. Net als Nederland won Denemarken slechts één groepsduel. Maar doordat Nederland van de Scandinaviërs verloor, eindigde het team van Bollegraf als vierde en laatste in de groep.

Voorafgaand aan het landentoernooi speculeerde Bollegraf op een stunt tegen de als eerste geplaatste Zwitsers. De captain hoopte dat Krajicek de goede lijn van de afgelopen weken (kwartfinales Charleston) kon doortrekken. „Maar tegen Schnyder speelde Michaëlla geen goede wedstrijd”, moest zij erkennen. Het gegeven dat de kopvrouw het groepsduel tegen Denemarken aan zich voorbij moest laten gaan wegens een blessure noemde de Bollegraf „cruciaal”.