De kelder van Chirac

500 gemengde vruchten500 g fromage blanc4-6 grote meringues

Jacques Chirac, die letterlijk met volle teugen van zijn carrière heeft genoten, is bij de presidentsverkiezingen morgen geen kandidaat. Het budget waarover Jacques en Bernadette vrijelijk mochten beschikken, was groter dan de toelage van de Engelse koningin. Tegenstanders hebben uitgerekend dat zij per dag 7.534 euro aan eten en drinken hebben besteed. Chirac was tussen 1977 en 1995 burgemeester van Parijs en zorgde er toen voor dat de kelder onder het Hôtel de Ville meer dan 5.000 voortreffelijke wijnen bevatte. Hoewel hij zelf liever bier drinkt en er plakjes worst bij eet.

Zijn opvolger, de socialistische burgemeester Bertrand Delanoë, liet de inhoud van de wijnkelder inventariseren en vervolgens veilen omdat hij vond dat het niet gepast was zulke dure, fijne wijntjes op tafel te zetten. De kelder van Chirac bevatte onder meer 191 flessen Krug champagne van het jaar 1976, 1990 flessen Château Pétrus van 1990 waarvoor men in een restaurant 1.500 euro betaalt, 300 flessen grand crus met een waarde van 450 euro elk. De opbrengst van de kelder van Chirac bedroeg circa 1 miljoen euro.

Delanoë verlaagde het budget voor wijn en champagne met 65 procent. Jacques Chirac was overigens niet de enige president die zich als een zonnekoning gedroeg. Daarover een andere keer.

Het recept voor een Frans nagerecht dat mede dankzij V&D eenvoudig te maken is. Dit warenhuis verkoopt voortreffelijke meringues, grote schuimpjes gemaakt van in de oven gebakken met suiker stijfgeklopte eiwitten. Maak van deze meringues grove kruimels en schep ze op het laatste moment door de fromage blanc zodat ze, als je een hapje van dit nagerecht neemt, nog krokant zijn. Maak verschillende vruchten als aardbeien, aalbessen, frambozen en blauwe bessen schoon. Snijd grote exemplaren eventueel kleiner. Meng fruit en fromage blanc. Vervang de fromage blanc eventueel door kwark of Turkse yoghurt. Hoe hoger het vetpercentage van de fromage blanc, kwark of yoghurt, hoe lekkerder de smaak. Omdat de meringues erg zoet zijn hoeft aan dit nagerecht geen extra suiker te worden toegevoegd. Besprenkel de schoongemaakte zure aalbessen eventueel eerst met vloeibare honing of bestrooi ze met wat suiker en laat ze een uur op smaak komen.

Anne Scheepmaker