Collectioneur én zakenman in kunst

Wie miljonair wil worden, maar niets voelt voor aandelen, obligaties, onroerende goederen, ondernemingen of andere ingewikkelde geldzaken, kan een kunstverzameling opbouwen. Daarbij snijdt het mes aan drie kanten. De jacht op mooie stukken is een spannende (verslavende) hobby, waardoor je een jagersinstinct ontwikkelt. Je kan elke dag van je buit genieten. En die kan gaandeweg meer waard worden, liefst een miljoen euro. Je bent dan collectioneur én zakenman. Hoe doe je dat?

1 Je kan beginnen met een studie van de (internationale) kunst- en verzamelwereld. Bijvoorbeeld via de indrukwekkende, kleurrijke, zware catalogus ‘Miller’s Antiques Price Guide 2006 van 800 pagina. Bij het antiquariaat Nayler & Co (070-360 54 54, www.naylerco.nl) te koop voor 23,94 euro, inclusief verzendkosten. De catalogus op zich is al een collector’s item. De uitgeverij Miller’s Publications (www.millerspublications.com) geeft tientallen vergelijkbare boeken uit. Bijvoorbeeld over verzamelen, porselein, teddyberen, betaalbaar antiek enzovoort. En ook: how to make money out of antiques.

2 Zo lijkt rijk worden met een aantrekkelijke collectie een fluitje van een cent. Er zijn vele wegen die naar het miljoen leiden. Zo somt de genoemde catalogus er zestig op. Naast de overbekende verzamelobjecten, zit er ook muziek in nu nog betaalbare zaken als speelgoed, rock- en popspullen, foto’s, bijzondere boeken, eigentijds design. Je scoort op termijn wellicht goed als je zelf een categorie ontwikkelt. Neem de soms schitterende of interessante (qua tijdsbeeld) uitgaven van warenhuizen en postorderbedrijven. Bezit je daarvan alle exemplaren van begin tot eind, dan hebben die als compleet geheel, in de toekomst, waarde voor verzamelaars. Of de verleidelijke folders en boekwerken van automerken. Die zijn over dertig jaar best wat waard. Mooi, interessant en niet gebruikt kinderspeelgoed? Prima, want kinderen zijn geboren slopers. Daardoor blijft er weinig ongeschonden van over.

3 Veel interessante en nu al waardevolle spullen liggen op zolder bij je ouders, (over)grootouders en alleenstaande ooms en tantes. Niemand kijkt er meer naar om.

4 De catalogus van Miller is Brits, niet Nederlands, met prijzen in dollars, ponden en euro’s. Dat is geen bezwaar, want de mooiste en duurste objecten worden toch verhandeld op internationale markten, waaronder de Britse. Die markten zijn tegenwoordig voor iedereen toegankelijk, dankzij internet en online veilingen als bijvoorbeeld eBay, en Marktplaats in Nederland. Daar kan je alles kopen en verkopen.

5 Hoeveel moet je regelmatig investeren en verdienen om over zeg dertig jaar een miljoen aan deze hobby over te houden? In theorie 2.000 euro per jaar, bij een jaarrendement van 15 procent. Je investeert maar 60.000 euro (30 maal 2.000) en de resterende 940.000 euro is handelswinst. De prijsvorming op deze markten is grillig en onderhevig aan modes. De onervaren marktpartijen (vaak particulieren) lopen meestal achter de feiten aan. Net als op de financiële markten. Een tegendraadse instelling is meestal (maar niet altijd) verstandig.

Adriaan Hiele