Chavela Vargas: Cupaima (cd+dvd)

Chavela Vargas: Cupaima (cd+dvd)

Chavela Vargas:Cupaima (cd+dvd)(Tropical Music 68.856; distr. Music&Words)

Ze maakte ruim tachtig (!) albums maar is hier hoogstens bekend door haar rol in Frida, de in 2002 verschenen biopic over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Met wie deze in Costa Rica geboren zangeres ooit een liefdesrelatie had. Kahlo overleed in ’54 toen Vargas 35 was en haar brood nog verdiende als straatzangeres. Pas in ’61 maakte ze haar plaatdebuut in het genre ‘ranchera’, zwaar geladen liefdesliederen meestal gezongen door macho-mannen. Omdat Vargas zich gedroeg als een man, sigaren rookte, heel veel dronk en volgens de verhalen zelfs een revolver droeg werd zij toch geaccepteerd. Op Cupaima klinkt een hoogbejaarde dame die met haar laatste kracht zo geweldig uithaalt dat het je als een vuistslag treft. Dit gaat voorbij aan alle modes; dit is een net zo’n imponerend afscheid als ‘Lady in Satin’ van Billie Holiday en de laatste platen van de androgyne zanger Jimmy Scott. Luister naar ‘La Llorona’ dat ze ook in de film over Kahlo zong en je haren staan steil overeind.

FRANS VAN LEEUWEN