Boogerd begint met afscheid in Limburg

Nog één keer heeft Michael Boogerd de kans om de Amstel Goldrace op zijn naam te schrijven. De 34-jarige coureur, die afgelopen donderdag bekendmaakte na dit seizoen te stoppen, veroverde in de laatste negen edities telkens een plaats in de toptien van Nederlands enige wielerklassieker. Morgen wordt de 42ste editie, van Maastricht naar Valkenburg in 252 kilometer, verreden. Alleen in 1999 won Boogerd de Amstel Goldrace.

Vorig jaar was de Luxemburger Frank Schleck de snelste en moest Boogerd genoegen nemen met een derde plaats. Steffen Wesemann werd toen tweede en ook deze Zwitser kan tot de kanshebbers worden gerekend. Wesemann finishte afgelopen zondag nog als derde in Parijs-Roubaix.

Naast Boogerd is er nog een Nederlandse kanshebber in de persoon van Karsten Kroon. De CSC-rijder liet twee weken geleden zien in vorm te zijn. Kroon eindigde toen in de Ronde van Vlaanderen als vierde, op vijf tellen van winnaar Alessandro Ballan. Deze Italiaan zal morgen wegens ziekte niet starten. In totaal nemen negentien Nederlanders deel aan de Amstel Goldrace.