Bartók: Strijkkwartetten nrs. 5,6 Arcanto Quartett

Bartók: Strijkkwartetten nrs. 5,6 Arcanto Quartett

Bartók: Strijkkwartetten nrs. 5,6 Arcanto Quartett (Harmonia Mundi, HMC 901963)

Het aantreden van Arcanto Quartett in de zomer van 2002 was een opmerkelijk moment in de eigentijdse muziekhistorie. Vier solisten van internationaal formaat – violiste Antje Weithaas, violist Daniel Sepec, altvioliste Tabea Zimmermann en cellist Jean-Guihen Queras – vormden een kwartet. Net zoals violist Jacques Tibaud, pianist Alfred Cortot en cellist Pablo Casals meer dan tachtig jaar geleden een nog steeds legendarisch trio vormden. Zij speelden af en toe bij elkaar – vrijwel zonder te repeteren.

Het Arcanto Quartett is zorgvuldiger. Pas nu verschijnt de eerste cd met de strijkkwartetten nrs. 5 en 6 van Béla Bartók, ongeveer de beste en lastigste vooroorlogse kamermuziek.

Het luisteren vergt concentratie maar de perfectie is verbluffend. Wat een genoegen is is het om in Scherzo van het Vijfde strijkkwartet een citaat te horen uit Dvoráks Nieuwe Wereld-symfonie. Een cadeautje voor de Amerikaanse opdrachtgeefster mevrouw Coolidge en voor ons.

KASPER JANSEN