12 makkelijke werken van Heracles

Zijn wij hier wel op het juiste adres, vroegen aandeelhouders van Getronics zich deze week af toen zij in het Amsterdamse Rosarium naar de bestuurders en commissarissen van het automatiseringsbedrijf luisterden.

Topman Klaas Wagenaar vertelde dat het allemaal crescendo ging met de zaak, de winstgevendheid ontwikkelde zich goed. De commissarissen waren tevreden en zij toonden een hele lange balk die de 70 procent hogere beloning van 1,7 miljoen euro weergaf die de bestuursvoorzitter vorig jaar kreeg.

Hetzelfde Getronics leed in 2006 een verlies van 145 miljoen euro, kampte met een grootschalige fraude in Italië en moest bedrijfsonderdelen verkopen om problemen met de bank te voorkomen. De bestuursvoorzitter overwoog af te treden.

„Het is goed dat u af en toe het woord Getronics gebruikt, dan weten de mensen die de web cast bekijken dat ze niet verkeerd zitten”, liet directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) weten.

Waarom kreeg de topman een beloning die 70 procent hoger was? Het is niet persoonlijk gericht tegen Wagenaar, benadrukte De Vries. Volgens VEB-directeur is Klaas een prettige man en heeft hij een paar jaar geleden heel goed puin geruimd. Maar als bestuursvoorzitter heeft Wagenaar het niet goed gedaan. 

Zijn vraag aan de commissarissen: „Vindt u dat het management goed gepresteerd heeft?”

Stilte.

„Wilt u uw hand opsteken als u vindt dat de bestuursvoorzitter goed gepresteerd heeft?”

Hij heeft 88 procent van zijn doelstellingen gehaald.

„Ja, maar is er hier iemand in de zaal die vindt dat hij goed gepresteerd heeft? Dát wil ik van u horen. En ik zie geen handen.”

Voormalig PSV-voorzitter Rob Westerhof, voorzitter van het beloningscomité, wilde wel uitleggen hoe je in de situatie van Getronics toch nog 88 procent van de doelstellingen kunt halen. Het model is baanbrekend: in de criteria wordt het zwaar verliesgevende Italië, dat inmiddels verkocht is, niet meegerekend. Evenals alle andere bedrijfsonderdelen (Frankrijk, Oost-Europa) die vorig jaar verpatst werden. Foutjes? Niet meetellen.

De Vries sprak hem voor het gemak in voetbaltermen aan: afgelopen weekeinde verloor Feyenoord met 4-1 van Heracles Almelo. „Feyenoord heeft dus gewonnen van Heracles, als we even afzien van de tegendoelpunten?”

Getronics maakte in Nederland eerder naam door falende bestuurders leningen te verstrekken en die bij vertrek kwijt te schelden. Het nieuwe model werkt iets anders, maar komt op hetzelfde neer. Een afscheid bij Getronics is altijd lucratief.

Jeroen Wester