Zorgen over hedgefondsen

Ook in Europa zijn er zorgen over private equity en hedgefondsen. Morgen praten de EU-ministers van Financiën erover. En onlangs publiceerden de sociaal-democraten in het Europees Parlement al een rapport over deze nieuwe investeerders. Een van de auteurs is Ieke van den Burg (PvdA).

Waar hebben we het eigenlijk over?

„Private equity-fondsen kopen bedrijven op. Hedgefondsen nemen genoegen met een klein aandeel en proberen vervolgens de koers daarvan te beïnvloeden, waarna ze dat aandeel weer met winst kunnen verkopen.”

Hoe werken ze?

„Ze dwingen bedrijven bijvoorbeeld om zichzelf in de etalage te zetten, zoals ABN Amro nu heeft gedaan onder druk van een hedgefonds. Daardoor stijgt de koers en kan het hedgefonds zijn aandelen met winst verkopen.

„Private equity-fondsen lenen soms wel tien keer het geïnvesteerde geld om een bedrijf over te nemen. De rente op de leningen moet het overgenomen bedrijf soms zelf opbrengen door bezuinigingen op lonen, ontslagen of het verkopen van onderdelen.”

Wat kun je daar tegen doen?

„Je zou een maximum kunnen stellen aan dat lenen. Daarmee voorkom je ook dat belastinginkomsten verdwijnen. Want die schulden zijn meestal fiscaal aftrekbaar. Maar het allerbelangrijkst is dat investeren voor de lange termijn gestimuleerd wordt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door aandeelhouders die voor de lange termijn beleggen meer stemrechten te geven.”

Is dat iets wat Nederland moet doen of Europa?

„Het heeft geen zin om nationaal maatregelen te nemen. Dan gaan bedrijven ergens anders heen. Daarom is goed dat er nu in Europees verband over dit onderwerp wordt gesproken. Maar eigenlijk moet je in nog breder afspraken maken, vooral met de Verenigde Staten.”

De liberale eurocommissaris McCreevy (Interne Markt) vindt private equity en hedgefondsen een zegen omdat ze bedrijven dwingen efficiënter te werken.

„McCreevy kijkt alleen naar de financiële diensten, de banken. Die profiteren van dit systeem, omdat ze superwinsten maken.

„Maar in Nederland zie je dat de echte ondernemers, de producenten, zich ook steeds meer zorgen beginnen te maken. Werkgeversorganisaties, in Nederland én Europa, zijn wat dit betreft een bondgenoot van de vakbonden geworden.”

Jeroen van der Kris

    • Jeroen van der Kris