Zoete broodjes

Voor 2 personen: 4 belegen boterhammen zonnebloemolie roomboter 2 eetlepels kristalsuiker 1/3 theelepel kaneelpoeder 4-5 eetlepels (zelfgemaakte) abrikozenjam 40 gram gepelde walnoten, fijngehakt

Met een schoon geweten zoete broodjes bakken, dat kan! Deze smaakrijk bestrooide en besmeerde rondjes krokant gebakken brood zijn een fantastisch toetje. Je zou ze veredelde boterhammen kunnen noemen, maar zoete broodjes klinkt aardiger. Ze zijn snel gemaakt, mits de oven op temperatuur is. Begin dus met de oven voor te verwarmen op 180 graden.

Bereiding: druk met een glas of kopje met een doorsnede van 10 cm een rondje uit iedere boterham. Of snijd het brood weg rond glas of kopje. Giet een laagje olie in een ruime bakpan, voeg een flinke klont boter toe en verhit dit op een halfhoog vuur tot de boter is gesmolten en het bakvet goed heet is geworden. Leg de rondjes brood in het hete vet en bak ze, regelmatig kerend, tot ze aan weerszijden goudbruin en lichtkrokant zijn geworden. Voeg zo nodig nog wat olie of roomboter toe. Vermeng intussen suiker en kaneelpoeder met elkaar in een kommetje.

Neem de broodjes uit de pan, bestrooi ze royaal met het suikermengsel en besmeer ze vervolgens dik met abrikozenjam. Mijn zelfgemaakte abrikozenjam is friszoet omdat ik citroensap meekook met de abrikozen. Daardoor worden mijn zoete broodjes niet té zoet. Wie zoete fabrieksjam gebruikt, kan een drupje vers citroensap door de abrikozenjam roeren alvorens die op de broodjes te smeren of koop suikervrije abrikozenjam in een biologische winkel. Bestrooi de abrikozenjam met de fijngehakte walnoten (met hazelnoten smaakt ook goed) en leg de broodjes op een bakplaat.

Bak de zoete broodjes 5-6 minuten bovenin de voorverwarmde oven. Serveer ze lauwwarm .

Florine Boucher

Morgen: de kelder van Chirac

    • Florine Boucher