Zoet en zout

Hier was ik al bang voor. Aan het einde van de Thailandweek en in de verste verte niet uitgepraat over mijn culinaire reis. Ik had nog het recept voor de papajasalade willen geven, die ik telkens weer bestelde omdat het nu eenmaal een van de meest zinneprikkelende salades is die ik ken en omdat ‘ie overal weer net anders smaakte. Ik had nog willen vertellen over de geur van geroosterde sateetjes op straathoeken, hoe dun die eigenlijk zijn en hoe lekker ze smaken met een zoetzure relish van komkommer, rode ui en pepertjes. En dan heb ik ook nog niks geschreven over wat ik sinds ik terug ben gekookt heb uit Thai Food, het oogstrelende knalroze boek van David Thompson waaruit je een jaar lang elke dag kunt koken zonder verveeld te raken. Ik kondigde het gisteren al aan: er komt een tweede Thaise week in koken etc.

Voordat ik het maandag beloofde recept voor Kao Niam Muun geef, nog even terug naar de curry van gisteren. Op mijn weblog meldde zich Onno van www.onoff.nl. Hij heeft een Thaise kookschool in Amsterdam en op bestelling verzendt hij zakjes met zelfgemaakte, twee maanden houdbare currypasta door heel Nederland. Mijn eerste bestelling is geplaatst.

Goed, Kao Niam Muun. De Thai zijn voor zover ik weet de enige Aziaten die goed zijn in desserts en als je ter plaatse bent is ‘sticky rice with mango’ een van de gerechten die je geproefd móet hebben. De benodigde ketanrijst, een lange korrelige kleefrijst met helderwitte kleur van ongeschonden melktandjes, koop je bij Aziatische toko’s. Neem er als je daar toch bent meteen vers pandanblad en mooi rijpe mango’s mee. Geen tijd? Gebruik een pak pandanrijst en de beste mango’s die je kunt vinden in de supermarkt.

Voor 4 personen:

150 g ketanrijst of pandanrijst

eventueel: 2 pandanbladeren

75 g suiker

7 g zout

100 ml kokosroom (zelfgemaakt of uit blik)

2 rijpe mango’s, geschild, in schijfjes

Week de rijst 6-12 uur in royaal koud water. Spoel af, laat uitlekken en verdeel de rijst gelijkmatig over de bodem van een stoompan. Je kunt eerst een stuk vochtig kaasdoek op de bodem leggen, hoewel de ervaring leert dat er nauwelijks rijstkorrels door de gaatjes ontsnappen. Leg de pandanbladeren erbovenop en stoom de rijst in 17-20 (ketanrijst) of 20–24 (pandanrijst) minuten gaar. Schep de rijst in een kom. Roer de suiker en het zout door de kokosroom en schenk de room over de warme rijst. Schep om met een spatel en laat afgedekt 10–15 minuten staan. Schep nogmaals om en proef of er nog suiker en/of zout bij moet; de rijst moet flink zout zijn, voor het optimale contrast met de zoete mango. Serveer de rijst warm of koud, met schijfjes mango.

Janneke Vreugdenhil

Volgende week eten we vis. Ideeën? Deel je recepten op www.nrc.nl/kokenetc