Xenofobe radiozender wil subsidie van EU

Rotterdam. Het ultrakatholieke, ultranationalistische, antisemitische en xenofobe Poolse radiostation Radio Maryja, bekend onder meer om zijn felle aanvallen op de EU, heeft bij diezelfde EU subsidie aangevraagd. Het radiostation hoopt zijn journalistenopleiding te kunnen voortzetten met EU-geld. Dat meldt Polens grootste krant, Gazeta Wyborcza. De priester Tadeusz Rydzyk, oprichter en directeur van radio Maryja, hoopt 23 miljoen euro binnen te slepen. Radio Maryja heeft, vooral in de periode voor de Poolse toetreding tot de EU, op hoge toon campagne gevoerd tegen de Unie. Die is voor het radiostation synoniem aan alles wat lelijk is: westers hedonisme, goddeloosheid, seks, drugs, homoseksualiteit, rockmuziek en niet te vergeten: joden. Naar Radio Maryja, gevestigd in Torun, luisteren dagelijks drie miljoen mensen. Of Rydzyk zijn EU-subsidie krijgt, is de vraag.