Wellink ligt dwars

Nout Wellink heeft zichzelf kwetsbaarder gemaakt voor aantijgingen van dwarsliggerij. Beleggers begonnen twee maanden geleden te twijfelen aan de intentie van de president van De Nederlandsche Bank om het spel eerlijk te spelen, toen hij zei dat de suggestie van hedgefonds TCI om ABN Amro op te splitsen „een brug te ver” was. Nu heeft hij het plan van drie grote banken om ABN Amro onderling te verdelen gekraakt, zonder dat hij op de hoogte was van de details.

Wellink is uiteraard gerechtigd om het consortium het vuur na aan de schenen te leggen. Het overnemen van een bank met een waarde van 65 miljard euro is niet eenvoudig. Dat geldt ook voor de Britse bank Barclays, die met ABN Amro onderhandelt over een fusie. Maar de kans op een fiasco lijkt veel groter als het om gegadigden uit drie verschillende landen gaat: Fortis (België), Banco Santander (Spanje) en Royal Bank of Scotland (Verenigd Koninkrijk).

Wellink wekt de indruk eerder obstructief te willen zijn dan behoedzaam. Zowel RBS als Santander heeft veel ervaring met grensoverschrijdende transacties. En met een gezamenlijke marktwaarde van zo’n 220 miljard euro zijn de drie banken ongeveer driemaal zoveel waard als Barclays. Dat zou gewicht in de schaal moeten leggen.

Wellink loopt het risico te worden vergeleken met Antonio Fazio, de vroegere president van de Italiaanse centrale bank, die werd veroordeeld wegens zijn pogingen om bankfusies te manipuleren. De gelijkenis zou beleggers tot nadenken moeten stemmen. Wellink was een van de grootste critici van Fazio, die een vastberaden campagne voerde tegen het streven van ABN Amro om de middelgrote Italiaanse bank Antonveneta over te nemen.

Maar Wellinks stap kan van meer dan louter ironische betekenis zijn. Toen hij TCI bekritiseerde wegens de vermetelheid om de opsplitsing van ABN voor te stellen, kreeg hij de Europese Commissie over zich heen. Gisteren gebeurde dat opnieuw. Nu hij het consortium de wacht lijkt aan te zeggen, heeft hij de toezichthouders in België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk een reden gegeven zich in zijn zaak te verdiepen. De president van de Spaanse centrale bank, Miguel Angel Fernandez Ordonez, heeft al van zich laten horen. Voortaan zal iedere stap van Wellink met betrekking tot ABN Amro op een goudschaaltje worden gewogen. Door het consortium de duimschroeven aan te draaien, heeft Wellink zichzelf ook in de schijnwerpers gezet.

Mike Verdin

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld