WEEKBOEK 16

WeekBoek werkt samen met http://papierenman.blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreide vorm te lezen op zijn weblog en op www.nrc.nl/boekenblog

In Europa van Geert Mak wordt ook televisieserie

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken trekt 400.000 euro uit voor het maken van een prestigieuze 35-delige televisieserie over het nu ook internationaal geprezen boek In Europa van Geert Mak. De serie zal te zijner tijd op primetime worden uitgezonden op Nederland 2. (DL)

Cruijff blijkt betere lezer dan vaak gedacht

Als ‘bewijs’ voor de wijdverbreide opvatting dat de bijna 60-jarige Johan Cruijff geen lezer is, wordt doorgaans dezelfde uit een CPNB-documentaire afkomstige anekdote verteld: gevraagd naar zijn favoriete boek zou Nederlands grootste voetballer een titel hebben verhaspeld, om vervolgens een geheel onjuiste samenvatting te geven. In de feestbundel Mijn Johan Cruijff legt journalist-leraar Rik Planting uit dat Cruijff wél een adequate impressie gaf van zijn lievelingsboek. Hij sprak namelijk niet over De klop op de deur van de jaren- dertig bestsellerschrijfster Ina Boudier-Bakker, zoals altijd werd aangenomen, maar over de vertaling van de roman Knock Down Any Door, in 1947 (Cruijffs geboortejaar) uitgebracht door de Afro-Amerikaanse succesauteur Willard Motley. (PS)

Rectificatie / Gerectificeerd

Johan Cruijff

Het is wel ironisch dat in een stukje over het al of niet verhaspelen van boeken door Cruijff (WeekBoek, 20.04.07)) de sprekende titel van het onvergetelijke boek van Willard Motley, Knock On Any Door, verhaspeld is tot het niets zeggende ‘Knock Down Any Door’.

Koos Rozemond

Hanif Kureishi furieus over BBC-censuur

De schrijver Hanif Kureishi beschuldigt de BBC van censuur, nadat de omroep een radiovoorlezing van een van zijn korte verhalen heeft uitgesteld. Het verhaal Weddings and Beheadings, een van de vijf genomineerden voor de National Short Story Prize, gaat over een cameraman die executies van Westerse gijzelaars in Irak filmt en daar op een luchthartige manier mee omgaat. Radio 4 wilde de voorlezing van het zwart-komische verhaal niet te laten doorgaan omdat de timing niet gepast zou zijn, zeker met het oog op de onbevestigde berichten over de dood van de gegijzelde BBC- correspondent in Gaza, Alan Johnston. (DL)

Charles Dickens krijgt een pretpark

In Groot-Brittanië, bij Chatman Maritime (Kent) opent binnenkort een groot themapark rond leven en werk van Charles Dickens (1812-1870). Dickens World moet de bezoeker zintuiglijk onderdompelen in de Victoriaanse sfeer van zijn nog steeds populaire boeken. De initiatiefnemers rekenen jaarlijks op 300.000 bezoekers. Het hele project kost 62 miljoen pond. (DL)

Mr. Darcy leed aan het syndroom van Asperger

Veel vrouwen zien in hem de ideale man: Mr. Darcy uit Jane Austens Pride and Prejudice. Maar er is een keerzijde aan deze zwijgzame, rijke man: hij is een autist. Zo blijkt uit So Odd a Mixture waarin de Canadese ‘spraakpathologe’ Phyllis Ferguson Bottomer verslag doet van haar onderzoek naar acht personages uit Austens klassieker. Vijf leden van de Bennet-familie en drie uit de Fitzwilliam-clan lijden volgens Bottomer aan communicatiestoornissen in verschillende gradaties en ontberen elke vorm van empathie. Maar het ergst is toch Mr. Darcy er aan toe: autisme en het syndroom van Asperger avant la lettre moeten zijn botheid verklaren. (TJ)

Volledige werken W.F. Hermans ‘vol fouten’

Het Hermans-magazine wijst in een 30 pagina’s tellende bijlage bij het maartnummer op de fouten in de Volledige Werken van W.F. Hermans. Dat er in het register staat dat Hermans promoveerde in Groningen, en niet in Amsterdam, doet het Hermans-Magazine afvragen ‘of er bij het Willem Frederik Hermans Instituut en het Huygens Instituut nog wel iemand rondloopt die enige affiniteit heeft met het werk van deze schrijver’. Het spitwerk bracht vooral veel kleine fouten en rommeligheden aan het licht. (RK)

Website van de week: www.elfriedejelinek.com

De Oostenrijkse schrijfster en Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek (1946) heeft op haar website de twee eerste hoofdstukken van een nieuwe roman online gezet. Neid (nijd) is de karakteristieke harde titel van deze ‘Privat-roman’ die niet in druk zal verschijnen. De in totaal bijna negentig pagina’s worden omlijst door fragmenten uit een schilderij van Hiëronymus Bosch, waarin de zeven hoofdzonden staan afgebeeld, met de alziende ogen van God eromheen. Jelinek begon al in 1996 met de website, waarop ze gedachtenkronkels plaatst, en waarop ook eerder in tijdschriften gepubliceerde artikelen van haar hand zijn terug te lezen. (DL/RK)