Verkeer voor jeugd dodelijkst

Auto-ongelukken vormen de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen en jongeren tussen de 10 en 24 jaar. De meeste fatale botsingen vinden plaats in ontwikkelingslanden. Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat gisteren verscheen.

Wereldwijd komen jaarlijks circa 1,2 miljoen mensen om op de weg, onder wie 400.000 kinderen. De WHO waarschuwt voor een verdubbeling van het aantal slachtoffers in 2020, als er geen actie wordt ondernomen.

Het merendeel van de ongevallen is volgens de WHO voorspelbaar en eenvoudig te voorkomen, bijvoorbeeld door het verlagen van de toegestane maximumsnelheid en -alcoholpromillage en het verplichtstellen van autogordels. De meeste doden vallen in Afrika en het Midden-Oosten.

Directeur van de WHO Margaret Chan weigert overigens te spreken van ongelukken. „Verkeersbotsingen zijn geen ‘ongelukken’. We moeten van het idee af dat ze niet te voorkomen zijn”, aldus Chan. (AP, Reuters)

Download het rapport op www.who.int