Vanaf morgen niet meer: lekker dansen in de rook

Grote kop op de voorpagina van De Telegraaf van afgelopen woensdag: UIT ETEN IN 2008 ROOKVRIJ. Het bericht luidde:

Hotels, restaurants en snackbars in Nederland worden per 1 januari volgend jaar rookvrij. De brancheorganisatie hoopt dat minister Klink (Volksgezondheid) cafés en discotheken tot 2011 de tijd wil geven om de sigaret volledig te verbannen.

Heugelijk nieuws, voor de niet-rokers althans. Nog even en we stinken niet meer na een avondje stappen. Alhoewel. 2008 is weliswaar al vrij snel, maar dan geldt het rookverbod helaas alleen nog maar voor restaurants. Niet voor cafés en disco’s. Dat duurt nog ruim 3,5 jaar.

Erg jammer. Weinig vervelender namelijk dan de ochtend na een avondje stappen je kleren te ruiken. Broek en shirt stinken nogal. Die moeten meteen in de was. Maar als je dan naar buiten gaat en je je jas aantrekt merk je dat je met je schone kleren aan alsnog stinkt, want die jas heeft óók de hele avond in de rook gehangen of gelegen.

Daarom zou het zo fijn zijn als we per morgen (als het kan) al rookvrije restaurants én cafés én discotheken hadden. Want hoe is het nu in een restaurant? Je vraagt om een tafeltje ‘niet roken’. Daar staat dan geen asbak. Op de tafel naast je staat ook geen asbak, je zit in de niet-rook-zone. En tot waar loopt die zone? Tot jouw tafel! Want achter je is het roken wél toegestaan. Je ziet het misschien niet, maar je ruikt het wel. Smakelijk eten.

Columnist Christiaan Weijts schreef gisteren op de opiniepagina van deze krant ook over het ophanden zijnde rookverbod:

Vorige week was ik in Italië, waar al sinds 2005 een algeheel rookverbod geldt, voor restaurants en cafés. Ja, daar kun je zoiets wel invoeren. Cafés bezoeken doe je er eigenlijk niet, je drinkt buiten, op de terrassen, waar in de koude maanden de gasverwarming aan gaat.

Ik was vorige week ook in Italië. En ik vond het heerlijk. Na een nacht dansen waren mijn kleren weliswaar niet meer helemaal fris, maar ze stonken niet naar rook.

Volgens Weijts zou een rookverbod in Nederland niet werken, hier is het „drinken en roken in bedompte donkere ruimtes” een vanzelfsprekendheid, schrijft hij.

Het zou kunnen zijn dat het in Italië makkelijker is om je als roker staande te houden in een door een rookverbod getroffen etablissement. Toch zou dat ons niet van een rookverbod moeten weerhouden.

Christiaan Weijts vraagt zich tot slot af of „het rookverbod überhaupt wel effectief is”. Immers, betoogt hij: uit Italiaans onderzoek blijkt dat de Italianen in 2006 een miljoen kilo meer tabak rookten dan vóór het rookverbod.

Dus het rookverbod is niet effectief? Ruik eens aan de kleren van de mensen die in Italië naar een café of disco zijn geweest!