Van Gaal aast met AZ op zijn eerste prijs in acht jaar tijd

Spelers van AZ vieren feest, doelman Edwin Zoetebier van NAC is verslagen. Foto Pics United Onderwerp/Subject: AZ Alkmaar - NAC Breda Dutch Cup Reklame: Club/Team/Country: Seizoen/Season: 2006/2007 FOTO/PHOTO: AZ Alkmaar's players celebrating goal. NAC Breda's goalkeeper Edwin ZOETEBIER(R) dejected Trefwoorden/Keywords: #02 #03 $11 ±1176385354410 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED/JEROEN PUTMANS

AZ 6 NAC 0

Ruststand 1-0. 41. Cziommer 1-0; 51. Arveladze 2-0 (strafschop); 58. Cziommer 3-0; 60. Martens 4-0; 63. Martens 5-0; 82. Steinsson 6-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 14.198.

Dirk Scheringa en Louis van Gaal waren het gisteravond niet met elkaar eens. De voorzitter van AZ vond dat zijn club met het bereiken van de bekerfinale op 6 mei tegen Ajax eigenlijk al een prijs binnen heeft. De trainer van de Alkmaarse voetbalclub dacht daar na de eclatante 6-0 overwinning tegen NAC anders over. „AZ-Ajax is een fantastisch affiche. Maar als ik eenmaal in de finale sta, wil ik winnen. Ik weet namelijk uit ervaring dat verliezen veel pijn doet”, sprak de oud-trainer van Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal.

In de aanloop naar de halve finale van de KNVB-beker werd het verschil in beleving tussen de voorzitter en de hoofdtrainer al duidelijk. Onder leiding van de vermogende Scheringa groeide Alkmaar Zaanstreek van een eerstedivisieclub langzaam maar zeker uit tot een topploeg in de hoogste afdeling van het Nederlandse betaald voetbal. Met achtereenvolgens een tiende, een vijfde, een derde en een tweede plaats op de ranglijst van de eredivisie keerden de gedachten terug naar de succesperiode aan het begin van de jaren tachtig. Met het vastleggen van toptrainer Van Gaal tot 2010 hoopt AZ de komende tijd ook daadwerkelijk prijzen binnen te halen. In 1982 won de club met de nationale beker voor het laatst een prijs.

Scheringa probeert, al dan niet bewust, de verwachtingen te temperen. De club heeft weliswaar ambitieuze plannen om een tweede ring op het nieuwe stadion te zetten, maar de voorzitter liet doorschemeren dat de verbouwing nog wel enkele jaren op zich kan laten wachten. En voor een nieuw te bouwen jeugdcomplex moet eerst ook nog een stuk grond worden gevonden. Voor volgend seizoen is AZ bezig met een plan om met een eigen dienstregeling supporters van huis te halen en te brengen. Daarmee moet verder worden gepeild hoe groot de potentiële achterban van de club is.

Het stadion was gisteren niet helemaal uitverkocht. Scheringa begreep dat wel. „De mensen hebben veel geld uitgegeven aan de reizen naar Newcastle en Bremen. Het houdt een keer op natuurlijk”, sprak de voorzitter voor de halve finale van het bekertoernooi met NAC. „Maar straks met twintigduizend mensen naar de Kuip, dat zou toch fantastisch zijn?”

De formatie van Van Gaal voldeed aan de verwachtingen van de clubleiding. AZ speelde NAC net zoals twee keer eerder dit seizoen volledig van de mat. Vooral de tactische zet van Van Gaal om de linksbenige spits Moussa Dembélé tegenover de rechtsbenige Patrick Zwaanswijk te zetten, pakte zeer goed uit. De Belgische aanvaller van AZ speelde de Nederlandse verdediger van NAC bij vlagen helemaal zoek.

Het elftal van Ernie Brandts mocht in de eerste helft van geluk spreken dat de thuisclub een zestal kansen onbenut liet, voordat Simon Cziommer in de 41ste minuut na een actie van Dembélé met een gelukkig schot de score openbrak. In de tweede helft voerde AZ een voetbalshow op met NAC als gewillige sparringpartner. Doelpunten van Shota Arveladze, Cziommer, Maarten Martens (2x) en Gretar Steinsson bepaalden de eindstand op 6-0.

Nadat AZ in de competitie al met 8-1 en 4-1 wist te winnen van NAC werd opnieuw een harde klap uitgedeeld. Het AZ-publiek liet hatelijk „18-2” door het stadion galmen. NAC-middenvelder Arne Slot kon na afloop slechts constateren dat het klasseverschil te groot was geweest. „Dit was redelijk genant”, sprak de voetballer. „We werden in de tweede helft alle kanten op gespeeld. Dit gaat de komende dagen, weken en misschien wel maanden doorwerken bij ons.”

Van Gaal liep na de zege glunderend door de catacomben. In de perszaal feliciteerde hij eerst de koffiedame met de overwinning van „haar AZ”. „Ik heb een geweldig AZ gezien. We speelden zeer geconcentreerd, zowel bij balbezit als bij balverlies. Van de eerste tot de laatste minuut. Het was een genot om naar te kijken”, sprak de oefenmeester die nu met zijn club evenals PSV, Ajax en FC Twente zeker is van Europees voetbal.

Scheringa is tevreden, maar Van Gaal wil meer. AZ won sinds 1982 geen prijs meer en Van Gaal wist als coach na het kampioenschap van 1999 met Barcelona geen prijs meer te winnen. Van Gaal geïrriteerd: „Toen Ajax in 2004 de titel won, was ik volgens mij technisch directeur. Ik heb toen Yannis Anastasiou gehaald. Hij hielp Ajax mede aan het kampioenschap. Dat was trouwens de laatste prijs die Ronald Koeman won.”

    • Koen Greven