Valse concurrentie

Met bravoure heeft Koninklijk Horeca Nederland voorgesteld om per 1 januari 2008 roken in restaurants en hotels te verbieden. Maar de minister van Volksgezondheid heeft reeds aangekondigd per die datum de gehele horeca rookvrij te willen maken. Het voorstel dient dan ook vooral om drie jaar uitstel te bedingen voor cafés en discotheken. De suggestie van de horecabond, waar cafés en disco`s kennelijk een streepje voor hebben, leidt tot ongelijkheid onder horeca-etablissementen. Dat lijdt tot concurrentievervalsing, omdat restaurants door fervente rokers worden ingeruild voor eetcafés. Het voorstel dient dan ook niet de belangen van de horecaondernemer in brede zin, het dient de meerderheid van de klanten niet, en het dient de gezondheid van het horecapersoneel niet. Een algeheel horecarookverbod moet er daarom zo gauw mogelijk komen. Het liefst niet per 1 januari 2008, maar al per 1 juli aanstaande.