Tien tips om H&M leeg te roven

Op Spunk.nl staan sinds gisteren H&M leegrooftips: „Mary, Sallie en Nathalie stelden na diepgravende gesprekken met ervaringsdeskundigen en H&M-medewerkers tien leegrooftips op waardoor je kast in no time vol zal hangen. Gratis.” Bijvoorbeeld: doe alsof je dik bent, trek de grootste oma-onderbroek en hang-bh aan die je kunt vinden en prop die vol. Of: neem een tangetje mee om in de lift (geen camera’s) de pieper los te wrikken. Jan Hoek, hoofdredacteur van Spunk, ziet zo’n artikel niet als „slecht”.

Hoe komen jullie op het idee voor zo’n stuk?

„Dat gebeurt in de redactievergadering. Iemand vertelde dat ze vriendinnen had die voor heel veel geld gestolen kleren hebben. Iemand anders kende ook zulke meisjes, eentje had al met al voor achtduizend euro aan gestolen kleren. Dan vragen wij ons af: hoe doen die meisjes dat. En dat gaan we uitzoeken.”

Het was een journalistieke vraag?

„Inderdaad. En het artikel presenteren we in de vorm van tien tips.”

Lezers kunnen die tips opvolgen.

„Wij denken dat het interessant voor lezers is om te weten hoe dat gebeurt, kleren stelen. Of zíj dat ook willen doen, moeten ze zelf weten. Je kunt natuurlijk zeggen: vervelend voor H&M. Aan de andere kant, nu lezen ze eens hoe het gaat.”

Op geenstijl.nl worden jullie hard aangepakt: ‘Spunk, for succesful stealing’.

„Ja, dat is daar bijna een formule. We weten: bij bepaalde onderwerpen komen er massaal geenstijlers op ons af. Krijgen we opeens veel meer reacties dan anders, zomaar een paar honderd. En het niveau van die reacties wordt er meestal niet beter op. Aan de andere kant, daar moet je ook om kunnen lachen.”

Gretha Pama