Televisie Voorkeur

Op de radio is vanavond in de serie Legendarisch live een optreden te horen van Manfred Mann’s Earth band, een groep die met typische popliedjes als Doo wah diddy diddy en Ha ha said the clown veel succes had in de jaren ’60. In de muziek van Manfred Mann klonk vaak de invloed van jazz en klassieke muziek door. Opnamen van 30 mei 1977 gemaakt tijdens het Pinkpop-festival. Radio2, 23.05-0.00u.

actualiteiten

Gesprek met de minister-president. Premier Balkenende geeft toelichting op het gevoerde kabinetsbeleid. Ned.1, 18.35-18.50u.

Netwerk. Cameraman Arie van Wieringen, oud-teamgenoot Bennie Muller en biograaf Bert Hiddema kijken naar pas ontdekte archiefbeelden van voetballer Johan Cruijff, op 5 maart 1969 in Parijs opgenomen met twee camera’s, tijdens de beslissingswedstrijd in de kwartfinale van het Europa Cup 1-toernooi tegen Benfica, die met 3-0 werd gewonnen. Bijzonder bij deze beelden zijn de slow-motion-opnamen, een nieuwigheid destijds. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Vanavond en morgenavond komen de uitzendingen vanuit Kandahar, het zenuwcentrum van de ISAF-activiteiten in Zuid-Afghanistan. Gast is de Nederlandse Generaal-majoor Ton van Loon die het bevel voert over de troepen in het zuiden van Afghanistan. Hij legt uit hoe in het gebied het vechten en opbouwen samengaan. Daarnaast reportages over de Nederlandse Tijgercompagnie die in de plaats Sangin (provincie Helmand) op zoek is naar Taliban-strijders en over de ‘gewone’ Afghanen die in Kandahar vertellen wat zij vinden van ISAF en het werk dat zij doen. Ned.2, 22.15-23.00u.

documentaire

Wild Europe: Het prille begin. Eerste deel van een vierdelige documentaire waarin de geografie, landschappen, flora en fauna en de cultuur van Europa worden onderzocht, met als begin een aantal drijvende stukken land rond de Zuidpool waaruit het Europese continent ontstaat. België 2 (Canvas) 20.50-21.40u.

Informatief

De dorpsdokter. Reportageserie over een dokterspraktijk aan huis. Ned.1, 19.25-20.00u.

A question of sport. Sportquiz met als teamleiders de sporthelden Ally McCoist en Matt Dawson. BBC1, 20.00-20.30u.]

Timewatch: The Wave That Destroyed Atlantis. Documentaire waarin aan de hand van nieuw bewijsmateriaal wordt gesteld dat de eerste beschavingscultuur in Europa, de minoïsche, is verwoest door een catastrofale natuurramp. Een team archeologen en andere wetenschappers speurt Kreta af naar aanwijzingen dat het afschuwelijke lot van de inwoners van het minoïsche Kreta is beschreven in het verhaal van Plato over Atlantis dat door de golven werd verzwolgen. BBC2, 22.00-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. De journalist Pieter van Os promoot zijn boek De Amerikaanse jaren, over de tijd dat Cruijff in de Verenigde Staten voetbalde. Die periode is ook vastgelegd in de documentaire Live At The Rose Bowl, waarover regisseur Eelco Bosch van Rosenthal vertelt. Beau van Erven Dorens doet verslag van het succes van het door hem bedachte tv-format The Phone op het tv-festival in Cannes. Ned.3, 19.25-20.25u.

Hof van Joosten: Drugssmokkel. Met o.a. Koos van Dijk, de voormalige manager van Herman Brood, die vertelt dat hij vaak drugs smokkelde voor de rockzanger: „Als we op tournee waren, dan naaide ik de drugs in de kraag van mijn colbert en stapte zo het vliegtuig in.” Ned.1, 21.15-22.00u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten: de actrice Patsy Kensit, het kunstenaarsduo Gilbert and George en de komiek Alan Carr. Bryan Ferry van Roxy Music zorgt voor de muziek. BBC1, 23.35-0.35u.

amusement

De Lama’s. Improvisatieprogramma gebaseerd op de Engelse serie Whose line is it anyway. Ruben van der Meer, Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Jeroen van Koningsbrugge, Jandino Asporaat en Ad-Just improviseren met als presentator Patrick Lodiers. Ned.3, 21.10-21.55u.

Tros TV Show. Volgens de laatste telling zijn er in Nederland 1.370 eeuwlingen, van wie bijna 1.200 vrouwen. In de praatshow komen vier vrouwen van 100 jaar en ouder aan het woord. Het gesprek gaat onder meer over de vier koninginnen die ze hebben meegemaakt, over de rol van de vrouw toen en nu en over het belang van liefde, kinderen en kleinkinderen in hun leven. Verder een bezoek in Lokeren, België, aan de Vlaamse televisiepresentatrice, model en zakenvrouw Ilse de Meulemeester die onder meer praat over de lymfeklierkanker die ze heeft overwonnen. Ned.1, 22.00-23.00u.

sport

De wedstrijden. Registratie van de vrijdagwedstrijd in de eredivisie en een overzicht van vandaag gespeelde andere voetbalwedstrijden. Tien, 22.30-23.55u.

Cricket World Cup Highlights. Samenvatting van duels voor de wereldbeker. BBC1, 0.35-1.35u.