Tarzan

Waarom schrijft Wilfred Takken (Cultureel Supplement, 13 april) niet hoe het met Tarzan `damals gewesen war`? De adoptie van Tarzan door zijn moeder(aap) Kala heeft niets, maar dan ook werkelijk niets, met een panter te maken.

Edgar Rice Burroughs schreef het zo op. Lord Greystoke en zijn echtgenote Alice worden door muitende zeelieden ergens op de kust van Afrika neergezet. Een hut wordt gebouwd en nieuwsgierige apen nemen af en toe een kijkje.

Op een dag wordt Alice door een aap aangevallen en schiet het dier dood. Die nacht wordt haar zoontje geboren. De moeder wordt krankzinnig en overlijdt na ongeveer een jaar. Dan doen de apen een inval, Lord Greystoke wordt gedood en de apin Kala grijpt de baby uit de wieg en laat haar eigen dode baby in het wiegje. Een panter is in velden noch wegen te bekennen. Naschrift Wilfred Takken: Omdat de aanleiding van het artikel de musicalversie van Tarzan was, gebaseerd op de Disney tekenfilm, heb ik dat verhaal gevolgd, mét de panter.

    • A.A. van Wijk