Tandjes

Knut het ijsbeertje. Of Der Knut, want hij is Duits. Dat door zijn moeder verstoten ijsbeertje in de Berlijnse dierentuin gaat de hele wereld over. Want hij speelt zo leuk met zijn verzorger en zijn verzorger zo leuk met hem. Knut, a three-month-old polar bear cub, appears to kiss his minder Thomas Doerflein in his enclosure at Berlin's Zoologischer Garten zoo 30 March 2007. The bear was born 05 December 2006 and rejected by his mother so that his minder Thomas Doerflein was bottle-feeding him. Knut, who has become a global sensation and has his own video podcast from the zoo, has become a marketing phenomenon in Germany. Thousands of extra visitors flock to Berlin zoo to get a glimpse of the little bear -- and many take cuddly toy versions of Knut home with them. AFP PHOTO DDP/CLEMENS BILAN GERMANY OUT ijsbeer AFP

Vroeger hadden dieren het in dierentuinen vaak zo slecht dat ze hun jongen niet groot wilden brengen. Dat konden mensen dan doen. Dat was grappig – kinderen die een rondje op een neushoorntje konden rijden of met een olifantje speelden. Maar eigenlijk is het veel beter als dieren zelf hun jongen grootbrengen. Toen de dierentuinen beter werden kregen ze dat voor elkaar.

Maar nu is er opeens een superster die een beetje ouderwets is. Knut. Of Der Knut, want hij is Duits. Dat door zijn moeder verstoten ijsbeertje in de Berlijnse dierentuin gaat de hele wereld over. Want hij speelt zo leuk met zijn verzorger en zijn verzorger zo leuk met hem. Het is makkelijk om van Knut te houden, maar al dat gedoe eromheen … Knut-ijsjes, Knut-snoepjes, zakken vol geld door heel veel extra bezoekers … vreemd ouderwets.

De paniek was deze week even groot toen Knut niet in orde was, en voor het publiek werd weggehouden. Maar gelukkig, het valt mee – hij was wat van slag doordat zijn tandjes doorkwamen. Voor de zekerheid krijgt hij medicijnen. Maar de show kan doorgaan! Jammer genoeg is Knut als wereldster toch opeens ook heel modern. Gisteren werd bekend dat er een dreigbrief was binnengekomen, van verwarde mensen die hem willen vermoorden. Hij heeft nu politiebewaking.