Stoet Belgen naar Zeeland voor goedkope paracetamol

Kort na de oorlog kwamen Belgen massaal naar Hulst voor de goedkope boter. Later deden veel Vlaamse bank- en sekstoeristen het Zeeuwse vestingstadje aan en nu volgen de pijnlijders. Morgen komen zo’n 260 Belgen in zes bussen naar Hulst om bij Kruidvat, Etos, Trekpleister en apotheken op grote schaal paracetamol aan te schaffen.

Het is een protestactie tegen de „veel te dure pijnstillers in België”, vertelt woordvoerder K. Coppens van de Vlaamse sociaal-culturele vereniging KWB, die de trip organiseert. Hij rekent voor dat paracetamol in België gemiddeld vier à vijf keer zo duur is als in Nederland. „Voor het merk Dafalgan, waarvan in België acht miljoen doosjes per jaar worden verkocht, moet een klant zelfs 4,80 euro betalen.”

Coppens zegt dat „een chronisch zieke Belg” 28 à 35 euro per jaar kwijt is aan pijnstillers. Hij heeft verantwoordelijk minister R. Demotte (Sociale Zaken) onlangs „als verkiezingsstunt” horen zeggen dat de overheid 20 procent van die kosten wil gaan vergoeden, maar dat vindt Coppens „nog veel te weinig”. Hij is van oordeel dat Demotte veel méér moet doen aan de „buitensporige prijzen” voor dit soort geneesmiddelen en de „woekerwinsten van de de producenten”. Maar Demotte durft niet, weet Coppens. „De druk van de farmaceutische industrie is blijkbaar te groot.”

De stoet Belgen krijgt morgen in Hulst een keurige ontvangst, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Burgemeester J.F. Mulder heeft alle verkooppunten op een plattegrond laten zetten en aan het einde van de middag worden de bezoekers op een drankje getrakteerd. Kruidvat en Etos hebben extra voorraden paracetamol aangeschaft. Etos heeft voor deze gelegenheid een aparte hoek voor de Vlamingen ingericht, zo heeft een woordvoerder laten weten.