`Soedan smokkelt onder valse VN-vlag`

New York. De regering van Soedan vervoert wapens en zwaar militair materieel naar de regio Darfur in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Daarvoor gebruikt zij Soedanese legervliegtuigen die wit zijn geschilderd om de indruk te wekken dat het om toestellen van de Verenigde Naties of de Afrikaanse Unie gaat. Dat stelt de sanctiecommissie van de VN-Veiligheidsraad, die helpt om de naleving van de resoluties, over het door geweld verscheurde Darfur te controleren.Volgens de commissie worden de witte vliegtuigen behalve voor de aanvoer van militair materieel ook gebruikt voor surveillance en voor bombardementen van dorpen. In de West-Soedanese regio zijn sinds 2003 volgens VN-schattingen meer dan 200.000 mensen om het leven gekomen en 2,5 miljoen ontheemd geraakt, met name door toedoen van Arabische milities die de regering helpen een Afrikaanse rebellie neer te slaan.