Snelle, maar krakende geheugens

Op harde schijven kunnen steeds meer gegevens staan en ze zijn goedkoper geworden. Toch staat een nieuwe concurrent klaar: de Solid State Drive. Is dat een alternatief?

Onaanzienlijk schijfje mogelijk alternatief voor harddisk.

Het grote verschil tussen een harddisk en solid state geheugen, dat ook in usb-sticks en geheugenkaartjes voor camera’s, telefoons en andere mobiele apparaten wordt gebruikt, is dat er bij de SSD geen sprake meer is van bewegende onderdelen. Bij een harddisk draait een kwetsbaar schijfje met enorme snelheden langs een lees- en schrijfkop. Bij SSD beweegt er niets, daardoor wordt energie bespaard en wordt er minder warmte gegenereerd en die stelde juist de duurzaamheid van de harddisk op de proef.

Nu SanDisk onlangs ook een 2,5 inch SSD van 32 gigabyte heeft geïntroduceerd, die qua formaat net zo groot is als een harddisk van een notebook, lijkt het ei van Columbus gelegd. Wordt de harddisk in de notebook vervangen door een SSD dan krijgt de gebruiker er een fysiek minder zwak opslagmedium voor terug en de batterij van de notebook wordt er bovendien flink door gespaard waardoor er langer achtereen zonder netstroom gewerkt kan worden. De tijd om de notebook op te starten is ook nog eens aanzienlijk korter en het inlezen van bestanden gaat vele malen sneller. Volgens een woordvoerder van SanDisk zal de meerprijs, wanneer de harddisk wordt vervangen door een SSD-drive, voorlopig rond de 355 euro komen te liggen.

Dat de SSD de wereld op zijn kop gaat zetten, zoals zich laat vermoeden, is geen overhaaste conclusie nu ook Sony, Samsung en Fujitsu Siemens notebooks met dit nieuwe opslagmedium hebben aangekondigd. Samsung ontwikkelt en produceert ze net als SanDisk overigens zelf.

Bij de betrouwbaarheid van de SSD-drive moeten wel een paar kanttekeningen worden gezet. De SSD is namelijk weer wel gevoeliger voor elektrische storingen. Een voorbeeld van zo’n storing is de stroompiek die ook op het Nederlandse stroomnet nog wel eens voorkomt en voor flinke schade kan zorgen. Zowel een harde schijf als een SSD zal daardoor gemakkelijk het loodje kunnen leggen. Het verschil is echter dat de data die sneuvelen bij zo’n crash bij een harddisk vaak nog wel weer te vinden zijn, maar bij een SSD niet. Een hybride oplossing, waarbij zowel voor een harddisk als een SDD wordt gekozen, zou beter zijn. In dat geval kan de gebruiker profiteren van de voordelen van beide media en kan hij nog ergens op terugvallen wanneer het onverhoopt misgaat.