Ruitje tik voor rijkaards

Het Zwitserse officiersmes zit vol slimmigheden. Nu is er ook een uitvoering voor de automobilist, een redder in nood. Een ‘rescue tool’.

‘Rescue Tool’ 69,50 euro Nederlandse importeur Homeij. Meer info: www.victorinox.ch Zakmes met onder meer glasbreker en -zaag, benevens mes voor doorsnijden van veiligheidsriem. Meyer, Daniel

De eerste nachtmerrie: met de auto in het water belanden. De auto zinkt en niemand kan er meer uit. De elektrische bediening van de ramen werkt niet meer en de deuren zijn geblokkeerd. Of de auto wordt aangereden, er komt rook onder de motorkap vandaan en het is onmogelijk na de botsing de gesp van de veiligheidsriem open te krijgen.

In het NOS-journaal promootte minister Eurlings onlangs het bekende veiligheidshamertje met het kleine mesje: de ‘Life Hammer’. Automerken als Mazda, Volkswagen en Opel rusten hun auto’s al uit met dit handige, in Nederland uitgevonden hamertje. Een te water geraakte of beklemde automobilist kan er er zijn veiligheidsriem mee doorsnijden én zijn autoruiten mee inslaan.

Bezitters van dure automerken of liefhebbers van gadgets kiezen misschien liever voor het uit Zwitserland afkomstige luxealternatief, de ‘Rescue Tool’ van messenfabrikant Victorinox (bekend als het Zwitserse officiersmes). De ‘Rescue Tool’ is bijna zeven keer zo duur als de amper een tientje kostende ‘Life Hammer’.

Naast een speciaal mes om de veiligheidsriem mee door te snijden en een stevige punt waarmee het autoraam kan worden verbrijzeld, heeft de ‘Rescue Tool’ veel meer te bieden. Zoals een speciale glaszaag waarmee de automobilist een gat uit de gelaagde voorruit kan zagen. Op een video van Victorinox op internet is te zien hoe een brandweerman dit werk in een handomdraai klaart. De ‘Life Hammer’ vermag veel, maar dat net niet.

De ‘Rescue Tool’ is niet zomaar een veiligheidsproduct dat alleen in noodsituaties gebruikt zal worden. Het is een fors zakmes met diverse schroevendraaiers. En in het handvat zitten, net zoals bij bijna alle uitvoeringen van het Zwitserse officiersmes, een pincet en een tandenstoker. Twee functies die iemand na een duik in de ringvaart of een botsing misschien opeens heel blij kunnen maken.

Het is niet uitgesloten dat de ‘Rescue Tool’ de kans vergroot dat de gebruiker thuis zijn ongeluk kan navertellen. In ieder geval is het mogelijk er een appeltje mee te schillen. Maar let op, bij het parkeren wel ‘buit eruit’! Want een autokraker kan wel eens hebberig worden van het felgele veiligheidsmes. Met zo’n goedkoop ‘Life Hammertje’ slaat hij de autoruit makkelijk in. Zeker als hij op internet heeft gezien hoe dat moet.

‘Rescue Tool’ 69,50 euro Nederlandse importeur Homeij. Meer info: www.victorinox.ch

    • Ruud van Marion