Rollenspel neerzetten

‘Dit muzikale speeltje stimuleert het kind om klanken te herkennen en het maken van muziek te stimuleren. Het is tevens heel goed voor de motorische ontwikkeling.’

Je schrikt je dood van zo’n krom consultatiebureaupraatje. Eerst was het gewoon een prachtig ding waar je op slag weg van was en dat je kocht voor je weet maar nooit nieuwe kindje. Maar bij nader nalezen op de speelgoedwinkelwebsite heb je een hulpstuk gekocht voor een kind dat geen klanken herkent, motorisch onderontwikkeld is en gestimuleerd moet worden om muziek te maken. Waarom moet een kind dat toch? Ze kunnen het niet laten, de min of meer alternatieve speelgoedwinkeliers en fabrikanten van soms heel goed speelgoed, om de zielendokter uit te hangen.

Nog zo’n tekst: ‘Deze mooie houten, beweegbare poppetjes zorgen ervoor dat de kinderen een echt rollenspel kunnen neerzetten!’

De teksten zijn te vinden op www.dehoutentrein.nl die, als je erop doordringt, verandert in www.mijnwinkel.nl. De houten trein bestaat ook als echte winkel, met voordeur, in Alkmaar en daar doen ze minder hoogdravend over het stimuleren van de motoriek om ergens een rollenspel neer te zetten. Daar zeggen ze gewoon: ‘Dit is veel gekocht speelgoed voor kinderen vanaf 1 jaar maar eigenlijk moeten ze er anderhalf voor zijn.’ De winkelier waarschuwt aldus voor teleurstelling. Het kind doet er niks mee. Nee te jong nog.

Een trekharmonicaatje. 17 euro. Zelden zo’n goed gemaakt ding gezien in een speelgoedwinkel. Een concertina, noemt de Thaise fabrikant hem. Plan Toys maakt hem. En met de beste bedoelingen. Ook voor het milieu. En geen kinderarbeid, wel goedbetaald personeel. Het staat in de folders en is ook te lezen op www.plantoys.com. Plan Toys worden al 25 jaar gemaakt en winnen overal ter wereld prijzen als beste speelgoed. Het ontroerend simpele trekharmonicaatje bijvoorbeeld brengt het kind ook logica bij: als je eraan trekt komt er geluid uit.

Hou op. Daar neem je toch ook niet een hond voor in huis. Als kindje eraan trekt komt er geluid uit. En hogere logica; als je blijft trekken hapt de hond je hoofd eraf.

Liever vind ik het harmonicaatje alleen maar geweldig goed. Van dezelfde orde als het houten containerschip met hijskraan, vorig jaar op deze plek bejubeld om z’n weergaloze schoonheid en waarvan de Hema het vertikt om nieuwe te bestellen.

De concertina heeft ingedrukt de vorm van een bal, doorsnee tien centimeter. Twee bolle houten schijven met ertussen een gele rubberen balg. Stukmaken is uitgesloten en een kind dat het ding cadeau krijgt hoeft niet bang te zijn dat het er een deuntje uit moet halen, er zitten maar twee tonen in. Ze komen het best tot hun recht bij geringe beweging. Een woesteling kan het laten klinken als een dubbele toeter in een voetbalstadion, maar een bescheiden peutertje zal aan subtieler geluid al genoeg beleven. Bijzonder aan dit speelgoed – staaltje doortastend ontwerpen – is dat je er ook op kunt gaat zitten en mee kunt voetballen. Een rollenspel! Maar neerzetten als zodanig, dat dan weer niet.

Wouter Klootwijk