Roemeense parlement schorst de president

Het Roemeense parlement heeft gisteren met ruime meerderheid van stemmen president Traian Basescu geschorst. De maatregel is het gevolg van een bittere vete tussen de president en premier Calin Tariceanu, die heeft geleid tot een machtsvacuüm in Roemenië.

Van de parlementariërs stemden 322 voor en 108 tegen de schorsing. Het Constitutionele Hof heeft de schorsing ontraden, maar daarvan heeft de oppositie, die het parlement domineert, zich niets aangetrokken.

Veel parlementariërs beschuldigen Basescu ervan in negentien gevallen de grondwet te hebben geschonden. Hij zou bijvoorbeeld pogingen hebben gedaan om de controle over het kabinet over te nemen van de premier. De president heeft in Roemenië zeggenschap over de nationale veiligheid, maar verder is zijn macht beperkt. Hij kan geen ministers uit het kabinet ontslaan en hij kan ook niet het parlement ontbinden.

Basescu zei woensdag dat hij „binnen vijf minuten” zou aftreden als hij wordt geschorst. Hij heeft nog niet de daad bij het woord gevoegd. Doet hij dat alsnog, dan moeten er presidentsverkiezingen worden gehouden, die volgens de meeste peilingen door Basescu zullen worden gewonnen: hij is Roemenië’s populairste politicus.

Als hij toch niet aftreedt, dan moeten de Roemeense kiezers het besluit van het parlement binnen dertig dagen per referendum bekrachtigen. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat ze dat zullen doen, gezien Basescu’s populariteit en gezien het feit dat de opkomst bij verkiezingen in Roemenië gewoonlijk laag is.

Amper vier maanden na Roemenië’s toetreding tot de Europese Unie is de politieke chaos in het land compleet. Sinds twee weken regeert een ultra-minderheidskabinet, na een breuk tussen de liberale partij PNL van premier en de Democratische Partij (PD) van de president.

Hervormingsgezinde ministers, zoals corruptiebestrijder Monica Macovei (justitie), moesten wijken; ze zijn opgevolgd door jonge, onervaren ministers uit de netwerken rond premier Tariceanu die mag rekenen op de steun van de ex-communistische oppositiepartij PSD.

De president beschuldigt de premier van het ‘bevoordelen van zijn zakelijke vriendjes’. De premier op zijn beurt kwalificeert de president als een destructieve machtswellusteling.