Paardenprotest tegen de Stones

Het live debuut van The Rolling Stones in Servië wordt opnieuw gedwarsboomd. De groep wil in juni een concert geven in het hippodroom van Belgrado voor 100.000 mensen. Om te voorkomen dat paniek in de stallen uitbreekt, moeten 300 paarden kunstmatig in slaap worden gebracht, zegt de de directie van de paardenracebaan. „Paarden zijn net mensen”, zegt stalverzorgster Jovanka Prelic. „Sommige zijn zeer nerveus en schichtig. Verdoven is noodzakelijk.” Dat heeft kwaad bloed gezet bij Orca, een Servische actiegroep voor dierenrechten. Geluid en trillingen veroorzaken de meeste stress bij de dieren, erkent de groep, maar verplaatsen van paarden ook. Orca eist nu dat het concert verhuist. De Stones moesten al twee keer eerder een concert in Servië annuleren; in 2003 na de moord op premier Djindjic, in 2006 na de val van Keith Richards uit een kokospalm. (BBC)