Ov-chipkaart wellicht pas later ingevoerd

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer, ChristenUnie) houdt de mogelijkheid open dat de ov-chipkaart later wordt ingevoerd. „Kwaliteit gaat voor snelheid”, zei Huizinga gisteren in debat met de Tweede Kamer.

Eerder is afgesproken dat de ov-chipkaart per 1 januari 2009 landelijk wordt ingevoerd, maar Huizinga kan uitstel tot de zomer van 2009 niet uitsluiten. „De invoering van het nieuwe betalingssysteem in het openbaar vervoer is een lastig en complex proces”, zegt Huizinga. Ook noemde ze de tijdsplanning voor de invoering „heel ambitieus”. De ov-chipkaart moet in 2009 de trein-, bus-, tram- en metrokaartjes gaan vervangen. Het betalingssysteem wordt op dit moment getest in Rotterdam en Amsterdam.

In mei wordt duidelijk of de invoering per 1 januari 2009 realistisch is. Dan presenteren de vervoersbedrijven en de provincies hun plannen. De staatssecretaris kondigde aan dat ze druk zal uitoefenen op de betrokken partijen om de deadline te halen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tevreden met die toezegging. „Beter een goed geaccepteerde ov-chipkaart in juli 2009, dan een slecht geaccepteerde kaart in januari 2009”, vindt Kamerlid Jan Mastwijk (CDA).