Nederlander gesneuveld in Afghanistan

In Afghanistan is vandaag voor het eerst een Nederlandse militair gesneuveld. Een 21-jarige korporaal van de Luchtmobiele brigade, op patrouille in de provincie Helmand, kwam om het leven bij een explosie.

Dit heeft generaal Berlijn, commandant der strijdkrachten, vanmiddag in Den Haag gezegd. De korporaal was op slag dood.

De eenheid waartoe de korporaal behoorde, neemt deel aan de NAVO-operatie Achilles, en zou over twee weken naar Nederland terugkeren. Defensie vermoedt dat de explosie veroorzaakt werd door een zogeheten IED (improvised explosive device), ook bekend als ‘bermbom’.

De precieze toedracht wordt nog onderzocht. De gesneuvelde militair is de vijfde Nederlandse dode in Afghanistan. De eerdere slachtoffers vielen niet als gevolg van vijandelijk optreden, maar bij ongelukken en een zelfmoord. Bij Operatie Achilles zijn circa 5000 NAVO-militairen betrokken, onder wie ongeveer 200 Nederlandse.

De korporaal sneuvelde drie kilometer ten zuiden van de stad Sangin, die in het kader van Operatie Achilles op de Talibaan is veroverd. De Nederlandse compagnie die daarbij is ingeschakeld en die bekend staat als de Tijgercompagnie, opereert buiten de Nederlandse hoofdmacht in de provincie Uruzgan.

In een ambtsbericht schetst het ministerie van Buitenlandse Zaken een zeer somber beeld van de ontwikkelingen in heel Afghanistan: afkalvend gezag van president Karzai en van de centrale staat, toenemende onveiligheid en uitbreiding van de Talibaan-opstand. Het ambtsbericht is vorig jaar opgesteld, maar werd pas gisteren gepubliceerd. Het volgt op een soortgelijk somber beeld, eerder deze week, van generaal Berlijn over de situatie in Uruzgan.

Het kabinet beraadt zich over de vraag of Nederland volgend jaar in Afghanistan moet blijven, of zich (deels) terugtrekt.

Rectificatie / Gerectificeerd

In de artikelen Nederlander gesneuveld in Afghanistan (20 april, pagina 1) en Missie Uruzgan gaat door, ook na dood militair (21 april, pagina 1) staat dat nu vijf Nederlandse militairen in Afghanistan zijn omgekomen. Het zijn er zes. Vier door ongelukken, een door zelfmoord en een door een mijn.