Mr. Darcy leed aan het syndroom van Asperger

Veel vrouwen zien in hem al tijden de ideale man: Mr. Darcy uit Jane Austens Pride en Prejudice. Maar er is een keerzijde aan deze zwijgzame, rijke man: hij is een autist. Zo blijkt uit So Odd a Mixture waarin de Canadese `spraakpathologe` Phyllis Ferguson Bottomer verslag doet van haar onderzoek naar acht personages uit Austens klassieker. Vijf leden van de Bennet-familie en drie uit de Fitzwilliam-clan lijden volgens Bottomer sowieso al aan communicatiestoornissen in verschillende gradaties en ontberen elke vorm van empathie. Maar het ergst is toch Mr. Darcy er aan toe: autisme en het syndroom van Asperger avant la lettre moeten zijn botheid verklaren.

Bottomer hoopt op twee dingen: dat mensen iemand die afwijkend gedrag vertoond minder snel zullen veroordelen, maar ook dat ze met dit onderzoek een nieuwe impuls geeft aan het literatuuronderwijs.