Minister: geef elke agent op straat een computer

De politie moet landelijk worden voorzien van een zakcomputer die toegang geeft tot alle politiebestanden.

Dat zegt minister Hirsch Balling (CDA, Justitie) in een interview met het AD. De volledige tekst van het vraaggesprek wordt morgen gepubliceerd.

Volgens de minister kan de zakcomputer, of personal digital assistant (pda), goede hulp bieden bij de opsporing van criminele zaken. „De pakkans zal fors toenemen” , meent Hirsch Ballin. Met het apparaat kunnen politiemensen altijd en overal snel nagaan of iemand wordt gezocht voor een bepaald feit en worden ze gewaarschuwd als op een bepaald adres nog boetes openstaan.

Een woordvoerder van het ministerie voegt hier aan toe dat het niet de bedoeling is om voortaan willekeurige voorbijgangers te gaan controleren. „Het raadplegen van de zakcomputer moet wel passen in de opsporingstaak van de politie. We gaan dus niet zomaar in het wilde weg mensen controleren”, aldus de woordvoerder.

Om het effect van de zakcomputer zo groot mogelijk te doen zijn is het volgens Hirsch Ballin wel zaak dat de informatie uit de computers van alle politiekorpsen in het land beschikbaar komt. Dat vergt nog een flinke inspanning omdat, zoals de minister aangeeft, „die informatie vaak nog te versnipperd is”.

Bij een proef in de stad Groningen dragen 34 agenten een pda. Zij kunnen achterstallige boetes innen, controleren hoe het op een bepaald adres gaat, waar eerder huiselijk geweld is geconstateerd en of op een andere plaats weer vernielingen zijn gepleegd.

De proef moet niet alleen het nut van het apparaat in de praktijk bewijzen, tevens wordt nagegaan of de veiligheid van de burgers hierdoor wordt vergroot. In het najaar evalueren TNO, de Groningse politie en de universiteit van Boston het nieuwe systeem. De universitaire medewerkers zijn vooral geïnteresseerd in de vraag of het mensenlijk gedrag kan worden beïnvloed door toepassing van de zakcomputer.

Een woordvoerder van de Groningse politie noemde een week geleden in deze krant de eerste resultaten van de proef bemoedigend. Er werden bijvoorbeeld meer gestolen auto’s en fietsen in besalg genomen, er vonden meer aanhoudingen plaats.