Meesurfen op hippe, groovy jazzgolven

John Scofield heeft een nieuwe plaat met het jazztrio Medeski, Martin & Wood.

Deze zomer spelen het hippe trio en de gitarist op alle grote jazzfestivals.

V.l.n.r.: John Scofield, Chris Wood, Billy Martin en John Medeski. Foto Universal Music. jazz jazzmusici Universal Music

„Jongeren van nu zouden jazzritmes moeten leren. Veel van hen zijn alleen bekend met pop en hiphop gerelateerde muziek. Maar wanneer de groove fungeert als veiligheidsnet is het onze ervaring dat ze ook enorm kunnen vallen voor de risico-elementen in de jazz”, zegt John Medeski, toetsenist van Medeski, Martin & Wood. Het Amerikaanse jazztrio brengt een nieuwe generatie aan de jazz met groovy jazz in jamvorm.

Op een middag in een Parijs’ hotel licht Medeski met drummer Billy Martin èn de Amerikaanse jazzgitarist John Scofield de achtergronden toe van het album Out Louder. Scofield, sinds eind jaren zeventig een van de sprekendste improvisatoren op de jazzgitaar, knikt begrijpend. Sinds hij met het drietal samenwerkt – in 1998 leverde het jazztrio vlotte bijdrages aan zijn jazzfunk-album A Go Go – zag hij zijn publiek onverwacht verjongen. De energie en melodische vindingrijkheid van de musici op die cd was aanstekelijk. En tot Scofields plezier: ook dansbaar.

Opnieuw surft hij nu mee op de hippe jazzgolven van het trio dat zijn achternamen bij elkaar voegt als een advocatenfirma en al jaren expert is in de combinatie grooves met experimentele jazz. „MMW is voor mij één van de beste groepen op het vrije, spontane vlak. Ik ben er al onder de indruk van sinds hun album Shackman”, vertelt Scofield. „De ritmes, de funky jazz – alles gaat ze zo makkelijk af. Ik verlangde naar een volgende vrije uitwisseling.”

Ook het drietal had weer interesse. „Onze relatie is symbiotisch”, zegt Medeski. „De samenwerking met Scofield leverde ons destijds credibility op, vooral in Europa, waar we lange tijd alleen als een punkass jazzgroepje werden beschouwd. Met ‘Sco’ erbij gingen ze ons serieus beluisteren.” Billy Martin: „Maar toen onze fans via ons ook Sco ontdekten konden we niet anders dan te benadrukken: hij dééd dit allemaal al, hoor!”

Deze zomer speelt het kwartet MSMW op alle grote jazzfestivals. Voerde het kwartet op de cd A Go Go – nog steeds een gewild album – vooral Scofields composities uit, op het nieuwe album Out Louder is de aanpak gelijkwaardiger. „We vormen echt een band”, zegt drummer Martin vast. „De nummers veranderen steeds weer, merken we in concerten. We gaan helemaal los in het uitproberen van grooves en nieuwe vormen.”

Er is vooral gecomponeerd vanuit vrije improvisaties. Soms loeihard met een scherp randje in een soort rockvariant, dan weer wijds improviserend in lange fusionjazzthema’s. In de muzikale conversaties met de van MMW bekende, dwingende grooves past Scofields flexibele funky snaargeluid uitstekend. „Het was voor mij een onbekende methode”, vertelt Scofield. „We jamden veertig minuten aan een stuk door en lieten de tape meelopen. Vrije jazz, met steeds andere wendingen. Daarna pikten we de coole stukjes eruit, de uitgangspunten van nieuwe composities.”

De opnames gebeurden in een souterrain boordevol apparatuur en oude vintage-instrumenten – het MMW-thuishonk ‘de Shacklyn’ te Brooklyn. Medeski: „Ons hoofdkwartier, slechts te betreden met de geheime toegangscode, is de plek waar we ons een onbekend gruizig garage-bandje voelen dat lekker ontspannen zoekt naar de vetste licks.”

Vanuit een lange improvisatie ontstond ook Miles Behind, een dik funkend freejazz-eerbetoon aan Scofields voormalige werkgever trompettist Miles Davis. Het nummer ligt in de lijn van Davis’ elektronische jazzperiode. Hij is nog steeds van grote invloed, beamen de musici. „Als het gaat om een brede communicatie over en weer binnen de band, waarin iedereen met elkaar samenwerkt, was hij de man.” En de titel? Een muzikale knipoog naar het verleden, zo blijkt. Scofield: „Vanaf mijn plek in de band zag ik Miles’ ‘behind’ eigenlijk het meest.”

Medeski, Scofield, Martin & Wood: Out Louder. Indirecto Records/Emarcy. Concert: North Sea Jazz Festival 13,14,15/7. John Scofield treedt op 26/5 (Den Bosch) en 27/5 (Enschede) op met het Metropole Orkest.