Kamer wil eind aan ‘bling’ in cel

Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, CDA en VVD is voor het verbieden van ‘blingbling’ in jeugdgevangenissen. De partijen zijn ook voor de herinvoering van zogenoemde instellingskledij.

Blingbling, of kortweg ‘bling’, is een hiphopterm voor overdadige juwelen, ander uiterlijk vertoon en, breder, voor alles wat staat voor een levensstijl van uitgeven en bluf.

PvdA’er Dijsselbloem wil „het taboe doorbreken” dat bij een gevangenisstraf niet gekeken mag worden naar de culturele achtergrond. Dat schreef hij gisteren in een opiniestuk in de Volkskrant. De facto betekent dit dat allochtonen anders behandeld zullen gaan worden dan autochtonen.

Dijsselbloem schrijft dat wat de PvdA betreft de met name onder allochtone gedetineerden heersende machocultuur doorbroken moet worden in de gevangenis. „Daar hoort wat mij betreft bij dat de instellingskledij weer wordt ingevoerd. Ontneem de jongens bijvoorbeeld dure merkkleding en blingbling”, aldus Dijsselbloem.

De PvdA had zich al eerder uitgesproken voor een gedifferentieerde behandeling op basis van culturele verschillen. Het is voor het eerst dat de partij ook een directe link legt met Marokkaanse en Antilliaanse criminele jongeren. Dijsselbloem zegt in een toelichting „de gettocultuur en de groepsidentiteit, die nu gewoon doorgaat binnen de inrichtingen, radicaal te willen doorbreken”.

De Tweede Kamer spreekt volgende week met minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) over een aanpassing van de behandeling van jongeren in gevangenissen. Nu zitten jongeren nog te vaak alleen hun straf uit zonder dat ze behandeld worden. De Kamer en minister willen dat veranderen.

Het CDA pleitte al eerder voor een gedifferentieerde aanpak op basis van culturele achtergrond. Kamerlid Cörüz (CDA) is dan ook blij met de steun van de PvdA. „Autochtone jongeren zijn opgegroeid met een schuldcultuur, allochtonen meer in een schaamtecultuur. De straffen daarop aanpassen is logisch”, zegt Cörüz. Het gaat dan niet om het zwaarder straffen, maar anders straffen. Daarbij zou ook een specifiek op jongeren gerichte pluk-ze-wetgeving moeten worden ingevoerd. „Neem ze veel sneller hun scooters en sieraden af, dan merken ze dat misdaad niet loont.”

Ook Teeven (VVD) is blij met Dijsselbloems pleidooi, „maar met het afnemen van blingbling zijn we er niet”, zegt hij. De herinvoering van „het streepjespak” juicht hij toe, mits het niet te veel geld kost.

De Bond Personeel Straf- en Aanverwante Gestichten is minder enthousiast over het herinvoeren van de instellingskledij. „Als je het doet, moet je het niet alleen bij jeugdinrichtingen doen maar overal. We hebben het decennia geleden afgeschaft omdat het te duur was. Dat zal nu niet anders zijn”, zegt voorzitter Aalbers.