Jack Allsopp, ‘also known as’ Just Jack

05-03-07, AMSTERDAM JUST JACK Jack Allsopp FOTO ISABEL NABUURS Nabuurs, Isabel

Londenaar Jack Allsopp is de producer/muzikant achter Just Jack, bekend van de hit Starz in their eyes. Debuutalbum Overtones bevat groovy discopop met hiphop- en jazzinvloeden.

Eerste plaat die je kocht?

‘Een vinylsingletje van I know you got soul door Eric B & Rakim. Het was een remix van Double Trouble, in werkelijkheid Norman Cook alias Fatboy Slim. Een erg goeie plaat, vind ik nog steeds.’

Beste album aller tijden?

‘Music Of My Mind van Stevie Wonder, een heel erg coole plaat omdat daar in 1972 al veel elektronica op gebruikt werd. Dat interesseert me, omdat ik zelf dagelijks met elektronische apparatuur in de weer ben. Er staan fantastische songs op die klinken alsof ze van een ander planeet komen. Maar morgen kies ik weer een ander beste album aller tijden, want daar zijn er heel veel van.’

Dansnummer?

‘To be in love van Masters At Work met zang van India, een fantastische zangeres. En meteen daarna Rock the casbah van The Clash, een plaat die nooit mag ontbreken als ik ergens aan het deejayen ben.’

Troostmuziek?

‘Als ik depressief ben hoor ik liever géén muziek. Op tournee, als het hectisch is, luister ik naar de cd Quiet Is The New Loud van de Kings Of Convenience. Die muziek is zo sereen en melodieus dat er een weldadige rust van uitgaat.’

Verzamel je iets?

‘Ik verzamel muziek op plaat en cd, maar niet om het ritueel van het verzamelen. Ik hou intens van muziek en als ik iets mooi vind, wil ik het hebben.’

Wat zouden mensen niet van je verwachten?

‘Dat ik een gediplomeerd meubelontwerper was, voordat ik me op de muziek heb gestort. Meubeldesign interesseert me nu werkelijk helemaal niets meer. Te veel ontwerpers houden zich bezig met het herkauwen van oude ideeën. Er bestaat weinig originaliteit in die wereld. Net als in de muziek, eigenlijk. Daar gaat Starz in their eyes over. Mensen zijn veel te snel blij met hun kwartiertje roem. Ze willen er niets voor doen en tv-shows als Idols wekken de indruk dat het allemaal vanzelf gaat.’

Just Jack speelt 26 april in De Melkweg, Amsterdam.