Investeerder koopt noodlijdend DA op

Een groep investeerders rond private-equityfonds Aletra Capital Partners neemt drogisterijketen DA (430 winkels) over. Het bedrijf was door de prijzenoorlog in financiële problemen gekomen. Fabrikanten leveren al weken geen producten.

Dat bevestigt directeur Robert van Twuijver van DA. Hij wil niet zeggen voor welk bedrag DA overgaat naar Aletra. Het private-equitybedrijf koopt zowel alle aandelen van DA als het merk DA. Mede-eigenaar van Aletra is Pieter Maarten Feenstra, ex-bankier bij Goldman Sachs in Londen.

DA is op Kruidvat en Etos na de grootste drogisterijketen van Nederland met 450 miljoen euro omzet. Vier jaar geleden was de coöperatie DA met 700 winkels de grootste drogisterijketen. Mede door de opkomst van Kruidvat en het weglopen van veel DA-ondernemers naar concurrerende ketens is dat aantal gedaald naar 430.

Als belangrijkste oorzaak voor de problemen noemt Van Twuijver de prijzenoorlog. „Die zette de winstmarges en omzet behoorlijk onder druk.” Als antwoord hierop voerde de franchiseorganisatie een vaste lage prijs in voor honderden producten, maar veel DA-winkeliers weigerden hiermee akkoord te gaan en vertrokken. Daardoor werd de kosten van het hoofdkantoor te hoog. Enkele maanden geleden is besloten om 95 van de 500 banen te schrappen bij DA. Aletra schrapt 60 extra arbeidsplaatsen, laat Van Twuijver weten.

Aletra wil DA weer gezond maken door meer grote winkels te exploiteren. Veel DA’s zijn nu relatief klein. „Aletra zal grote winkelpanden bijkopen of de bestaande zaken vergroten”, zegt Van Twuijver. Doel is het winkelvloeroppervlak van DA in vijf à zeven jaar te verdubbelen. Volgens hem is het niet de bedoeling kleine winkels te sluiten.

Door de financiële problemen leveren fabrikanten zoals Unilever (Andrélon, Dove) en Procter & Gamble (Pampers, Oil of Olaz) DA maar deels hun producten. Van Twuijver erkent dat er problemen zijn. Hij zegt dat DA graag de betalingstermijnen structureel wil verruimen. Hierdoor kan het bedrijf de rekeningen van leveranciers later betalen. Van Twuijver hoopt dit probleem binnen enkele weken op te lossen.

Eigenaar Hans Aalders van het DA-filiaal in Zaltbommel bevestigt de financiële problemen en moeilijkheden bij de levering van goederen. Aalders lost dat op door artikelen in te kopen bij andere groothandels en fabrikanten rechtstreeks te betalen met automatische incasso. „Dat doen veel collega’s”, zegt Aalders.

Ondernemers die zijn vertrokken bij DA beginnen zelf een drogisterij of sluiten zich aan bij de concurrentie. Een keten die profiteert van de leegloop bij DA is Faco, die drogisterijketen Dio exploiteert. Rond 1 januari van dit jaar stapten veertig van de zestig ondernemers van wie het contract bij DA afliep, over naar Dio.

Adjunct-directeur Tom de Wit van Faco meent dat DA in financiële problemen is geraakt doordat de organisatie zich niet heeft aangepast aan het vertrek van honderden drogisten. „DA kampt met te veel overhead.” De Wit stelt dat 23 leveranciers geen producten meer leveren.

Sinds 1996 wordt DA door consumenten elk jaar uitgeroepen tot beste drogisterijketen van het land.