In auto’s, in vuilniszakken, in Mexico

Achter een kogelgat in een voorruit gaat het dode lichaam van de bestuurder schuil. Deze man in Acapulco was een van de 17 doden die de politie gisteren vond in auto’s en vuilniszakken verspreid door Mexico. De moorden worden toegeschreven aan de recent opgelaaide oorlog tussen rivaliserende drugsbendes.

In Tijuana had gisteren een opmerkelijke shoot out tussen politie en drugssmokkelaars plaats. Bij een controle op het busstation ontstond een vuurgevecht. Eén van de smokkelaars raakte gewond en werd door de politie naar het ziekenhuis gebracht. Vervolgens bestormden de gevluchte smokkelaars het hospitaal om hun handlanger te bevrijden.

Op tv was te zien hoe zwaarbewapende agenten door het ziekenhuis op de smokkelaars joegen. Angstige patiënten wilden vluchten, maar moesten voor hun eigen veiligheid op de grond liggen. Uiteindelijk wist de politie de smokkelaars te overmeesteren. Er raakten geen patiënten gewond, één agent en twee smokkelaars kwamen om het leven.

De Mexicaanse president Felipe Calderon heeft duizenden agenten en militairen ingezet om de golf van geweld te stoppen. De drugsoorlog woedt tussen kartels die de smokkelroutes naar de VS proberen te controleren. Dit jaar kwamen in Mexico zeshonderd mensen om bij het drugsgeweld. Vorig jaar waren er meer dan 2000 doden.