Hoofdredacteur Volkskrant verhoord

Amsterdam. De Rijksrecherche heeft hoofdredacteur Pieter Broertjes en verslaggever Jan Hoedeman van de Volkskrant verhoord. Reden hiervoor zijn publicaties over vermeende martelingen door het Nederlandse leger in de Irakese provincie Al Muthanna in 2003. Dat meldde het vakblad De Journalist gisteren. De Rijksrecherche heeft Broertjes en Hoedeman gevraagd de bronnen te noemen van staatsgeheime informatie waarover zij beschikken. Beiden beriepen zich op het verschoningsrecht. Minister Kamp (Defensie) deed kort na de publicaties (vanaf 17 november 2006) wegens lekken van staatsgeheimen aangifte tegen militairen die de Volkskrant informatie zouden hebben gegeven. De bewindsman vindt dat de integriteit van de overheid in het geding is. Broertjes werd al op 5 april gehoord.