Hof Iran schrapt doodstraf tegen extremist

Het Iraanse Hooggerechtshof heeft het doodvonnis vernietigd tegen een lid van een radicale strijdgroep wegens moord op een verloofd paar dat zich naar zijn mening aan immoreel gedrag schuldig maakte. Dat heeft een van de advocaten van de slachtoffers gisteren bekendgemaakt.

Het Iraanse islamitisch strafrecht bepaalt dat dit soort daders vrijuit kunnen gaan als ze bewijzen dat hun slachtoffers ‘moreel corrupt’ zijn. Deze zaak, die al jaren speelt, heeft grote woede in het land gewekt hoewel de staatsmedia er geen aandacht aan besteden. Onafhankelijke media geven er wel publiciteit aan. „De uitspraak zorgt ervoor dat mensen hun vertrouwen in het gerechtelijk systeem verliezen”, aldus de advocaat, Nemat Shmadi.

De beschuldigde, Ali Maleki, en vijf helpers verdronken het paar in een vijver in Kerman in het zuidoosten van het land in 2002. Het was de vierde keer dat het Hooggerechtshof het doodvonnis tegen Maleki vernietigde. Na elke voorgaande uitspraak ging de zaak terug naar de plaatselijke rechtbank die Maleki steeds weer veroordeelde. Deze rechtbank kan nu nog bezwaar aantekenen bij het voltallige Hooggerechtshof van 50 rechters.

De rechtbank van Kerman veroordeelde zowel Maleki als zijn medestanders, allemaal leden van de radicale vrijwilligersorganisatie Baseej, in eerste instantie in 2003 ter dood wegens moord op in totaal drie mannen en twee vrouwen die volgens de verdachten „morele corruptie” verspreidden. De plaatselijke rechtbank handhaafde de doodvonnissen tegen alle zes tweemaal, maar nadat het Hooggerechtshof ze ten derde male had vernietigd gaf de rechtbank vijf van de mannen gevangenisstraffen. Alleen Maleki’s doodvonnis bleef ongewijzigd. Volgens onafhankelijke kranten hadden verwanten van drie van de slachtoffers kennelijk onder druk van radicale groepen geld geaccepteerd in ruil voor mildere vonnissen. Maar familieleden van het verloofde paar hadden daartegen weerstand geboden.

Critici betogen dat de uitspraak van het Hooggerechtshof de vrije hand geeft aan de Baseej, de zelfverklaarde waakhond van de zedelijkheid die waar hij de kans ziet probeert een strikte versie van de Iraanse islamitische regels af te dwingen. De Baseej heeft geen officieel wettelijk gezag, maar is vaak machtiger dan de gewone politie. In de grote steden is de macht van de Baseej sinds de jaren negentig aanzienlijk verminderd, maar in de provincie is hij nog zeer actief. In Kerman hebben de moorden grote ophef bij de bevolking veroorzaakt. (AP)