Heelalfeiten

science.nasa.gov/podcast.htm Een rode maan tijdens een eclips

Wetenschappelijk onderzoek op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechniek is voor een leek amper of niet te volgen. Als je planeten nauwelijks uit elkaar kunt houden en al helemaal geen idee hebt van het functioneren van het heelal, heb je vaak maar één optie: alle informatie daarover negeren. Dat is zonde, want het is hartstikke interessant.

Een oplossing voor leergierige mensen vormen de podcasts van het Amerikaanse onderzoeksinstituut National Aeronautics and Space Administration, beter bekend als NASA. Luister naar de uitzendingen over eclipsen, vulkanen en planeten, die maar een minuut of vijf duren. Ze zijn goed te behappen, omdat elke aflevering een duidelijk afgebakende hoofdvraag heeft. Bijvoorbeeld: hoeveel sneeuw en regen valt er dagelijks op aarde? En hoe valt dat te meten? Die simpele vragen blijken moeilijk te beantwoorden. In de aflevering van 2 maart wordt ons uitgelegd wat de moeilijkheden zijn bij het onderzoek naar neerslag.

Marjolein Marchal

Beluister deze podcast viascience.nasa.gov/podcast.htm