Grote namen in Cannes

Het zestigste filmfestival van Cannes belooft een spectaculaire editie te worden. Gisteren heeft de organisatie de namen van de films in de programma’s bekendgemaakt. Het festival zal op 16 mei worden geopend met de première van My Blueberry Nights, de eerste Engelstalige film van de Hongkong-Chinese regisseur Wong Kar-wai.

In het hoofdprogramma zijn verder onder meer nieuwe films te zien van de gebroeders Coen, van Fatih Akin (maker van Gegen die Wand), Gus van Sant, Kim Ki-duk, Emir Kusturica, Quentin Tarantino, Alexander Sokoerov en David Fincher, die eerder Fight Club maakte.

De jury staat onder leiding van de Britse regisseur Stephen Frears. Hij gaat de prijzen verdelen met de actrices Toni Colette, Sarah Polley en Maggie Cheung, met de filmmakers Marco Bellocchio en Abderrahmane Sissako en met de Turkse Nobelprijs-winnaar Orhan Pamuk.

De enige Nederlandse bijdrage zit in het programma van korte films van het officiële festivalgedeelte: Het zusje van Marco van Geffen, die het scenario voor Het schnitzelparadijs schreef.

Buiten de competitie worden films vertoond van Michael Moore (Sicko), Michael Winterbottom (A Mighty Heart, over de in Pakistan vermoorde journalist Daniel Pearl) en Ocean’s Thirteen, het nieuwe deel in de schelmenreeks van Steven Soderbergh en George Clooney.

Eregast op het festival, dat duurt tot en met 27 mei, is Martin Scorsese. Hij zal de oprichting van een omvangrijk restauratie- en conserveringsproject aankondigen, de World Cinema Foundation, en een masterclass geven.