Goudstikker brengt minder op dan verwacht

De eerste veiling van schilderijen uit de Goudstikker-collectie heeft minder opgebracht dan werd verwacht. Veilinghuis Christie’s schatte in dat de stukken die gisteren in New York geveild werden maximaal 18,3 miljoen dollar zouden opleveren. Het werd 9,7 miljoen dollar.

Van de 45 schilderijen werd eenderde niet verkocht. Veertien stukken haalden de minimale verkoopprijs niet. De eigenaar van de stukken zei toch „zeer tevreden” te zijn met de verkoop.

De stukken maken deel uit van de jarenlang bevochten collectie-Goudstikker. Jacques Goudstikker was een Amsterdamse kunsthandelaar die omkwam bij zijn vluchtpoging in 1940. Zijn werken werden door de nazi’s in beslag genomen en kwamen na de oorlog terug naar Nederland waar ze verdeeld werden over Nederlandse musea en overheidsgebouwen. De Amerikaanse erfgename en schoondochter van Goudstikker, M. von Saher, diende in 1997 een claim in om de werken in bezit te krijgen. Uiteindelijk werd Von Saher vorig jaar in het gelijk gesteld.

De erfgename zei deze week tegen deze krant dat ze de stukken moest verkopen om haar advocaten af te betalen. „Ik heb gemengde gevoelens over de veiling. Ik had de stukken liever in de familie gehouden.”

Een van de topstukken, een zeventiende eeuws landschap van Philips Koninck was door Christie’s ingeschat op 1,5 tot 2,5 miljoen dollar. Het bleef onverkocht. Een ander veelbesproken schilderij, van Salomon van Ruysdael uit 1649, werd verwacht tussen drie en vijf miljoen dollar op te brengen. De 26-jarige Maastrichtse handelaar William Noortman kocht het voor 2 miljoen dollar. Dat was zo goedkoop, zei hij bij de veiling, „dat het voelt alsof ik het heb gestolen”. Tot vorig jaar was het schilderij van Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden.

Negentien van de 45 schilderijen hingen tot vorig jaar in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De overige stukken kwamen onder meer uit Gouda, Leeuwarden en Uden. Christie’s houdt in totaal drie veilingen.

Meer over Goudstikker in het Dossier Oorlogskunst op www.nrc.nl/dossiers