Generaal Berlijn: missie Uruzgan loopt achter

Den Haag. De Nederlandse militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan verloopt in veel opzichten moeizamer dan was gehoopt, met name wat betreft het verwerven van steun van de lokale bevolking. Dat verklaart de hoogste Nederlandse militair, generaal Dick Berlijn. Volgens een intern document van Defensie levert eventuele verlenging van de missie met een jaar ernstige technische en personeelsproblemen op. Volgens Berlijn bestaan er geen onmiddellijke plannen voor uitbreiding van de Nederlandse `inktvlek` in Uruzgan, die nu is beperkt tot drie geürbaniseerde gebieden. Misschien kan de geplande komst van Australische `special forces` helpen de invloedssfeer van de ISAF-missie uit te breiden, aldus de generaal, maar een beslissing daarover is aan de Nederlandse commandant ter plaatse. De kritiek van de NAVO-bondgenoten in Zuid-Afghanistan dat de Nederlanders de Talibaan niet genoeg aanvallen, is geen aanleiding tot actie, meent hij: ”Het allerstomste zou zijn om ons nu te laten pushen om grote risico`s te nemen.”