Fransen jagen met speren op antilopen

grote_zak.jpgArgentinië is ontzettend in de mode. Nooit eerder vertoonde hoeveelheden toeristen bezoeken het prachtige zuiden van Zuid-Amerika (het midden en noorden is trouwens ook niet vies). In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen 575.186 buitenlandse reizigers via het internationale vliegveld van Buenos Aires (Ezeiza) Argentinië binnen. Een stijging met 19,8 procent in vergelijking met 2006, aldus gisteren door het ministerie van toerisme bekendgemaakte cijfers. 64 procent van de bezoekers komen van het Amerikaanse continent en het percentage Europeanen bedraagt 31. Argentinië geldt als ruig, onontgonnen en nog goedkoop ook. Uit Nederland komen zo te zien vooral zwijmelvrouwen die dagenlang in tangosalons blaren op de voeten dansen met mannen met paardestaarten. Maar het land geniet helaas ook een goede reputatie onder mafketels. Jagers bedoel ik.

In het midden van de provincie La Pampa, in het hart van Argentinië, heeft de politie deze week een groep Franse jagers geverbaliseerd. De mannen waren op een nog nooit eerder hier waargenomen manier aan het jagen. Ze leefden zich uit op de estancia - een boerderij - van een Fransman die één maand per jaar op zijn Argentijnse landgoed verblijft en dan lekker om zich heen knalt.

Voor de jacht beschikten ze over veertig speciaal uit Europe geïmporteerde jachthonden. Toen de politie op het terrein huiszoeking deed waren de Fransen gekleed in Middeleeuwse Europese jachtkledij. De slachtoffers waren herten en kennelijk ook speciaal geïmporteerde Afrikaanse antilopen. De jagers maakten gebruik van paarden en jachthoorns. Maar het allergekste was dat ze hun prooien met de honden opjagen en dan doden met speren.

De Franse jagers kunnen een boete tegemoet zien van maximaal 5.000 dollar. Maar misschien is het een stuk leerzamer om ze een nacht los te laten op de pampa. Naakt en ingesmeerd met dulce de leche. Als prooi voor de muggen die - mossel van je moeder - ook nog steeds in aantallen toenemen.