Ex-topman Siemens weg als commissaris

De president-commissaris van het door corruptieschandalen achtervolgde Siemens, Heinrich von Pierer, legt zijn functie neer. Pierer was jarenlang bestuursvoorzitter van Siemens en daarmee eindverantwoordelijk voor een serie smeergeldaffaires die tot de aanhouding van een reeks bestuurders hebben geleid.

Von Pierer wordt opgevolgd door Gerhard Cromme, president-commissaris bij staalconcern ThyssenKrupp. Cromme staat ook aan het hoofd van de commissie die in Duitsland is belast met het opstellen van regels voor goed ondernemingsbestuur.

Von Pierer stond al maanden onder druk. Eind vorig jaar kwam aan het licht dat in zijn tijd als bestuursvoorzitter, van 1992 tot 2005, een heel stelsel van zwarte kassen was opgebouwd. Siemens moest erkennen dat op zijn minst voor 420 miljoen euro dubieuze betalingen waren verricht.

In het voorjaar liep de druk verder op toen bleek dat het OM ook onderzoekt of Siemens een personeelsorganisatie, die altijd op de hand van de directie was, heeft gefinancierd. In verband met de zaak werd een lid van de huidige raad van bestuur gearresteerd.

Politici en aandeelhouders hebben bij herhaling gezegd dat Von Pierer als president-commissaris niet de juiste man was om de schade bij Siemens te herstellen. Tot de affaires aan het licht kwamen gold hij als een van de meest vooraanstaande managers in Duitsland.