EU-bestrijder Radio Maryja wil EU-geld

Het ultrakatholieke, antisemitische en xenofobe Poolse radiostation Radio Maryja, bekend onder meer om felle aanvallen op de EU, heeft bij die EU subsidie aangevraagd. Het hoopt zijn journalistenopleiding te kunnen voortzetten met EU-geld. Dat meldt Polens grootste krant, Gazeta Wyborcza.

De priester Tadeusz Rydzyk, oprichter en directeur, hoopt 23 miljoen euro binnen te slepen in het kader van een programma dat de modernisering van de Poolse economie moet bevorderen.

Radio Maryja heeft in de periode voor de Poolse toetreding tot de EU op hoge toon campagne gevoerd tegen de Unie. Die is voor het radiostation synoniem aan alles wat lelijk is: westers hedonisme, goddeloosheid, seks, abortus, euthanasie, drugs, homoseksualiteit, rockmuziek en niet te vergeten: joden. Voor Radio Maryja komt vrijwel alle onheil uit het Westen. Tegenover dat onheil plaatst Rydzyk het model van het orthodox-katholieke gezin.

Om zijn antisemitische en extreme toespraken is Rydzyk al menigmaal terechtgewezen door de paus en het Poolse episcopaat, maar van hun kritiek heeft hij zich nooit veel aangetrokken.

Naar Radio Maryja, gevestigd in Torun, luisteren dagelijks drie miljoen mensen – vooral laag opgeleide plattelanders. Het radiostation heeft ook een tv-zender, Trwam, een krant, Nasz Dziennik en een journalistenopleiding. In zijn aanvraag omschrijft Pater Rydzyk die als een „couveuse voor moderne technologieën ten bate van de burgermaatschappij”.

Of Rydzyk zijn EU-subsidie krijgt, is de vraag. Tegen Gazeta Wyborcza zei de woordvoerster van de EU-missie in Warschau dat vooralsnog de vraag is hoe de journalistenopleiding van Rydzyk kan bijdragen aan de modernisering van de Poolse economie.