Debat over amnestie in Suriname

Het Surinaamse parlement heeft gisteren het debat over een eventuele amnestieregeling voor de ‘Decembermoorden’ uit 1982 opgeschort. Er gaan nu stemmen op om eerst een referendum te houden waarin het volk een oordeel kan geven over amnestie. Maar het is onduidelijk of daarvoor steun is van de benodigde tweederde meerderheid.

In de Surinaamse politiek lopen de politieke spanningen over het aanstaande strafproces over de Decembermoorden op. In deze zaak is ex-legerleider Bouterse, tegenwoordig parlementariër voor oppositiepartij NDP, hoofdverdachte. Hij heeft altijd gezegd niet voor de krijgsraad te willen verschijnen, omdat hij de strafzaak als een politiek proces ziet. Bij de Decembermoorden werden vijftien critici van het toenmalige Militair Gezag standrechtelijk doodgeschoten.

De Nationale Assemblee vergaderde gisteren achter gesloten deuren over de amnestiezaak. Binnen de coalitie is onrust ontstaan nadat de leider van de Javaanse Pertjaja Luhur, parlementsvoorzitter Somohardjo, het idee van een referendum steunde. De NDP zou het wetsontwerp over de amnestie willen intrekken als er een volksraadpleging komt. Maar de meest partijen in het parlement zijn daar vooralsnog tegen. Ronnie Brunswijk, leider van de regerende A Combinatie, vertelde gisteren in een fractievergadering dat „kringen rond Bouterse” hem zouden hebben geprobeerd om te kopen. Het is onzeker wanneer het parlement verder vergadert.

Het openbaar ministerie in Paramaribo liet gisteren weten een door Bouterse ondertekend „opruiend” persbericht over het Decembermoordenproces te onderzoeken. Procureur-generaal Punwasi sloot verdere strafrechtelijke stappen niet uit. Wanneer de strafzaak zal beginnen, is onbekend.