Cruijff blijkt grotere lezer dan gedacht

Als `bewijs` voor de wijdverbreide opvatting dat Johan Cruijff geen lezer is, wordt doorgaans dezelfde uit een CPNB documentaire afkomstige anekdote verteld: gevraagd naar zijn favoriete boek zou Nederlands grootste voetballer de titel hebben verhaspelt om vervolgens een geheel onjuiste samenvatting te geven.

In de feestbundel Mijn Johan Cruijff, verschenen ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag (25 april), legt de journalist-leraar Rik Planting uit dat Cruijff wel degelijk een adequate impressie gaf van zijn lievelingsboek. Hij sprak namelijk het niet over De klop op de deur van de jaren-dertig bestsellerschrijfster Ina Boudier-Bakker, zoals altijd werd aangenomen, maar over de vertaling van de roman Knock Down Any Door die in 1947, Cruijffs geboortejaar, door de Afro-Amerikaanse succesauteur Willard Motley werd uitgebracht. (PS)

Boekberichten zijn geschreven door Dirk Leyman, Reinier Kist en Pieter Steinz. Zie ook: http://papierenman.blogspot.com en www.nrc.nl/boekenblog