Corrupt voetballand met meest gewelddadige hooligans

Slechte voetbalstadions, rellen met fans, omkoping.

Zowel Italië als Polen kampen ermee, maar de Polen kregen wel de organisatie van Euro 2012 toebedeeld.

Waar het Italiaanse voetbal door het bestuur van de Europese voetbalfederatie wordt gestraft voor recente omkoopschandalen, slecht beveiligde stadions en rellen met supporters, krijgt het Poolse voetbal met al zijn gewelddadigheden, corruptie en ongewenste staatsinvloed vrij spel. Met de organisatie van het EK 2012 als beloning.

Terwijl de Italiaanse sportminister Giovanni Melandri en de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond Antonio Matarrese na de bekendmaking het boetekleed aantrokken, omhelsden de voorzitters van de Poolse en Oekraïense voetbalbond, Michal Listkiewicz en Grigoriy Surkis, elkaar op het podium van het stadhuis in Cardiff. Drie maanden geleden werd Listkiewicz met 35 mensen van het Poolse voetbalbestuur nog door sportminister Tomasz Lipiec geschorst. Hij werd verantwoordelijk gesteld voor malversaties in de voetbalcompetitie, waarbij scheidsrechters, clubs en bondsbestuurders betrokken waren.

Het was het resultaat van een justitieel onderzoek, dat sinds 2005 liep. De Poolse overheid, sinds de herfst van 2005 aan het bewind, zette het bondsbestuur af en wees een curator aan. Pas na een gesprek tussen de voorzitter van de wereldvoetbalfederatie, Sepp Blatter, en de Poolse president Lech Kaczynski, werd het bestuur in zijn functie teruggezet. Omdat de FIFA in zijn statuten overheidsbemoeienis afwijst. Zou de overheid zich niets van de FIFA aantrekken, dan zou Polen worden uitgesloten van internationaal voetbal, zo dreigde Blatter, die goed bevriend is met bondsvoorzitter Listkiewicz.

Het onderzoek naar de malversaties loopt nog. In totaal werden al ongeveer zeventig personen aangehouden, onder wie mensen uit de voormalige geheime dienst, een oud-scheidsrechter, een commentator van betaalzender Canal Plus (die de uitzendrechten van de eerste klasse bezit) en de clubmanager van Wronki. Volgens de anticorruptieorganisatie Transparency International is de voetbalbond ‘corrupt’ en heeft het ‘zieke structuren uit het verleden’.

Grigoriy Surkis, de voorzitter van de Oekraïense bond, heeft ook geen onbevlekt verleden. Als voorzitter van Dinamo Kiev was hij betrokken bij omkoping van een arbiter in een wedstrijd voor de Champions League. Zijn broer en bestuurslid was ook betrokken en werd levenslang geschorst.

Vorige maand stelde Surkis zich nog vijandig op jegens de Poolse sportminister. Surkis vreesde dat door de affaire bij de Poolse voetbalbond de kansen om het EK te organiseren flink verminderd waren: „Liepic heeft met deze actie ons een mes in de rug gestoken. Het getuigt van een bijzonder slecht gevoel voor timing. Je zou toch verwachten van een man in zijn positie dat hij wel twee keer nadenkt voordat hij de kandidatuur van zijn eigen land beschadigt.”

Dan is er het supportersgeweld in Polen. Volgens de Poolse antiracismeorganisatie Never Again Association en de Europese supportersorganisatie FARE gelden de rechts-radicale fans in Polen als de meest gewelddadige van Europa.

Vooral in Krakow komt het veel tot ongeregeldheden. Wisla Krakow kende in 1998 een dieptepunt. Een Wislafan gooide een mes naar een speler van Parma, waarna Wisla een jaar werd uitgesloten van internationaal voetbal. Ook bij wedstrijden in Gelsenkirchen en Brussel braken een paar jaar geleden vechtpartijen met Wislafans uit. In 2003 werden in Nijmegen 41 Wislafans opgepakt, na de wedstrijd tegen NEC. In de supportersbus werden messen en bijlen gevonden. Vorig jaar kwamen fans van Wisla het veld op en vielen zij spelers aan. Wisla moest vier duels zonder publiek spelen.

Het kampioensfeest van Legia Warschau ontaardde vorig jaar mei in hevige rellen. Op de website Hardcore Hooligan beschrijven Nederlandse ‘hooligans’ op bezoek bij het duel Legia-Wisla hoe na afloop in het centrum van Warschau is gevochten. Er werd gegooid met stenen, flessen, stoelen en tafels: een paar honderd arrestaties, vele gewonde agenten, de helft zwaar.

Eerder was een man neergestoken na de stadsderby Craciova-Wisla. Vlak voor het WK in Duitsland organiseerde een duizendtal hooligans via internet een confrontatie in Warschau ter voorbereiding op gevechten in Duitsland. Met hakbijlen, kapmessen en spoorwegstaven gingen ze tekeer: 54 politieagenten raakten gewond, 231 arrestaties werden verricht.

Volgens burgerrechtenorganisatie Nidy Wiecej trainen ze in militaristische kampen. Probleem is in Polen, volgens autoriteiten, dat er geen databank is van hooligans. Met duizenden trokken ze vorig jaar zomer naar buurland Duitsland. Aan de grens werden honderden verdachte personen aangehouden. Voor het duel tussen Duitsland en Polen in Dortmund werden rellen gevreesd. Het viel mee, er werd alleen veel gedronken, niet gevochten. Dankzij een grote Duitse en Poolse politiemacht.